Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Παιχνίδι με τον χώρο (συνέχεια)

image
..αν και δεν θέλω να κουράζω κανένα με όρους, ερμηνείες και εξυπνάδες, εντούτοις είναι αναγκαίο να γίνετε πριν αρχίσουμε να μαθαίνουμε κάτι- έστω μια κατασκευή, όσο απλή κι αν φαίνεται, έχει περάσει από διαδικασία μελέτης, η οποία έχει βασιστεί πάνω σε αποδειγμένες τεχνικές και θεωρητικές διεργασίες…

Με τον όρο μοντέλο εννοούμε την νατουραλιστική (δεν εννοώ το κίνημα του νατουραλισμού στη λογοτεχνιά και τις

τέχνες)απεικόνιση σε μικρότερο μέγεθος μιας κατασκευής, είτε αυτή είναι μια μηχανή είτε ένα κτίριο ή έπιπλο, δείχνοντας όλες τις λεπτομέρειες που την χαρακτηρίζουν, όπως χρώματα και σε απομίμηση τα υλικά που είναι κατασκευασμένη (σε πολλές περιπτώσεις, όλα τα μέρη του
μοντέλου, είναι κατασκευασμένα από τα πραγματικά υλικά). Σ’ αυτή τη κατηγορία μπαίνει και η σημασία του όρου μοντέλο-μακέτα- την κατασκευή την παρουσιάζουν πάλι με όλες τις λεπτομέρειες της, χρησιμοποιούν όμως για την κατασκευή της ένα υλικό (επικεντρώνεται περισσότερο στη σύνθεση της κατασκευής).


…η λέξη μοντέλο (στα γαλλικά modele), προέρχεται από την λατινική modulus και η αρχική της σημασία ήταν συνδεδεμένη με την τέχνη της οικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και στις εικαστικές τέχνες. Η δυναμικότητα όμως της λέξης αυτής, την μετέτρεψε σε βάση για την εξέλιξη των επιστημών, και χρησιμοποιείται σαν επιστημονικός όρος στα μαθηματικά, φυσική, ψυχολογία, κοινωνιολογία κ.α …



Με τον όρο μακέτα (στα γαλλικά maguett και αναφέρομαι ειδικά στην αρχιτεκτονική) εννοούμε μια γενικευμένη παρουσίαση μιας κατασκευής, χρησιμοποιώντας σχετικά αφηρημένες φιγούρες και μορφές. Σκοπό έχει να δείξει τη λειτουργικότητα και τη σύνθεση της, τη σχέση της με τον γύρω χώρο και τα στοιχεία του, την έκταση και τον όγκο που την διαμορφώνει. Είναι ένας από τους πρώτους τρόπους που χρησιμοποιούμε, για να παρουσιάσουμε γρήγορα και με σαφήνεια τη λύση στο πρόβλημα που μας ανατέθηκε. Κατά κανόνα κατασκευάζεται από χαρτί.


Η κατασκευή μακέτας είναι καθαρά μια δημιουργική διαδικασία, μέσα από την οποία βρίσκουμε την κατάλληλη σύνθεση για την κατασκευή μας. Και όταν εννοώ σύνθεση, συμπεριλαμβάνω όλα εκείνα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν- συμμετρία/ασυμμετρία, στατικότητα, δυναμικότητα, στερεότητα, αντίθεση, όγκο κ.α .

maketirovanie-miniatyura

… μέσα στη χαώδη εικόνα του κόσμου που μας περιβάλλει, η γεωμετρία έφτιαξε θαυμάσια σε σαφήνεια και εκφραστικά σε ψυχικό πλούτο, σημάδια, των οποίων η ιδέα και ο σκοπός γίνονται κατανοητά… (Le Corbusier)

Με απλά λόγια, η ερμηνεία του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε, γίνεται με απλά γεωμετρικά σχήματα και μορφές, οι οποίες μας δίνουν να καταλάβουμε το μέγεθος και τις αναλογίες μεταξύ των αντικειμένων, μέσα στο χώρο.


images (5)

Έτσι λοιπόν, η στοιχειώδης γνώση του τεχνικού και γεωμετρικού σχεδίου, μετατρέπεται σε ένα εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, για την κατανόηση του φυσικού και υλικού μας κόσμου. Το να ξέρουμε πώς να τραβήξουμε μια γραμμή, πώς να κατασκευάσουμε ένα τρίγωνο ή μια μακέτα, εκτός απ’ ότι μας μαθαίνει, με σωστή σκέψη, να δώσουμε στους άλλους τί θέλουμε να πούμε, αλλά μας δίνει και την ικανοποίηση της δημιουργίας, μετατρέποντας τον άψυχο κόσμο των αντικειμένων, σε ένα ζωντανό οργανισμό, όπως εμείς θέλουμε να τον αντιληφθούμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου