Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ένα σχεδιαστικό εργαλείο με συναισθηματική αξία- ο ραπιτογράφος (μέρος δεύτερο)

clip_image002
Τα προγράμματα σχεδιασμού στον υπολογιστή έχουν διευκολύνει την διαδικασία σχεδιασμού σε όλα τα στάδια της- αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Μην ξεχνάμε όμως, πως το αποτέλεσμα της σχεδίασης στον υπολογιστή δεν θεωρείται καλλιτεχνικό δημιούργημα…..


Γέμισμα ραπιτογράφου

Για να βάλουμε μελάνη στο ραπιτογράφο και ν’ αρχίσουμε να δημιουργούμε πρέπει πρώτα να τον αποσυναρμολογήσουμε - καταλαβαίνω πως όλοι με ανυπομονησία και βιασύνη θέλουν ν’ αρχίσουν να σχεδιάζουν, όμως υπομονή .. χρειάζεται να εκτελέσουμε μια διαδικασία πρώτα. Αφαιρούμε το καπάκι, τον σφικτήρα από το κάλυμμα της μύτης και το στέλεχος, και τέλος αφαιρούμε το γεμιστήρα.


μην πετάτε ποτέ το κουτί στο οποίο βρισκόταν μέσα ο ραπιτογράφος όταν τον αγοράζατε. Στους καλούς ραπιτογράφους υπάρχουν συνήθως και οδηγίες για τη χρήση του – από μοντέλο σε μοντέλο, μεταξύ τους μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές στην κατασκευή. Εξάλλου ο κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί τη δίκη του τεχνολογία για την κατασκευή του εργαλείου…


Πάνω στο γεμιστήρα συνήθως είναι χαραγμένη η γραμμή μέχρι την οποία συνιστάται να φτάνει η στάθμη της μελάνης – εγώ σας συμβουλεύω να την αφήνεται 5 χιλ. πιο κάτω από την γραμμή αυτή. Αν τον γεμίσουμε μέχχρι τέλους, σίγουρα κατά την εφαρμογή του μέσα στη μύτη θα χυθεί μελάνη έξω, ενώ λόγω έλλειψης αέρα μέσα στο γεμιστήρα απλά δεν θα έχουμε ροή. Κρατώντας το γεμιστήρα κατακόρυφα εφαρμόζουμε τη μύτη η οποία βλέπει προς τα πάνω, βιδώνουμε το σφικτήρα και μετά το στέλεχος.


Ρύθμιση της ροής μέσα στη μύτη

Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας γεμίσματος του ραπιτογράφου ίσως να χρειαστεί να κάνετε περισσότερη υπομονή. Η μύτη του ραπιτογράφου δεν γεμίζει αμέσως. Για να βοηθήσουμε στη διαδικασία ροής, κρατάμε το ραπιτογράφο κατακόρυφα με τη μύτη στραμμένη προς τα κάτω για 1 λεπτό και μετά χτυπάμε ελαφρά με το δάχτυλο μας το πίσω μέρος του στελέχους 5-10 φορές. Περιμένουμε περίπου 2 λεπτά και επιχειρούμε να φέρουμε γραμμή. Εάν δεν έχουμε ροή, τότε τον κουνάμε ελαφρώς απότομα με φορά προς τα κάτω- αν επιχειρήσουμε να το κάνουμε αυτό πολύ απότομα και με δύναμη, υπάρχει η πιθανότητα να γεμίσει ο αεραγωγός με μελάνη. Στη συνέχεια, κρατούμε το ραπιτογράφο σε κατακόρυφη θέση και με τη μύτη στραμμένη προς τα πάνω, τον χτυπάμε ελαφρά στο τραπέζι (όπως κάνουν κάποιοι καπνιστές τσιγάρου).

Επιχειρούμε να φέρουμε γραμμή και όταν επιτέλους διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ροή, φέρνουμε μια μακριά γραμμή- πρέπει να είναι ισοπαχής σε όλο το μήκος της. Αν δεν είναι, τον χτυπάμε πάλι όπως προηγουμένως και δοκιμάζουμε ξανά και ξανά μέχρι να την πετύχουμε.


σε μερικές περιπτώσεις, αιτία για να μην ρέει η μελάνη, είναι οι φυσαλίδες αέρα μέσα στο γεμιστήρα- μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι γεμάτος, ενώ στην πραγματικότητα είναι σχεδόν άδειος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου