Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αρχιτεκτονική παρουσίαση. Περιεχόμενο, απαιτήσεις και συμβουλές στη σύνθεση των αρχιτεκτονικών σχεδίων που την αποτελούν (μέρος B').

Drawing
Τα στοιχεία που αποτελούν την αρχιτεκτονική παρουσίαση (αρχιτεκτονικά σχέδια, σχήματα), ως επίσης και η κατανόηση των λειτουργικών και αισθητικών ιδιαιτεροτήτων της αρχιτεκτονικής ιδέας εξαρτώνται από την εκφραστικότητα των σχεδιαστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται και τη διάταξη των σχεδίων πάνω στον πίνακα παρουσίασης.

Πορεία εργασίας για την σύνθεση των σχεδίων πάνω στον πίνακα παρουσίασης.


1. Προσχέδια- Τα προσχέδια δεν είναι τίποτα άλλο από δοκιμές στην τοποθέτηση και διάταξη των αρχιτεκτονικών σχεδίων που αποτελούν την παρουσίαση πάνω σε ένα ενιαίο σχέδιο, δηλαδή γίνονται προσπάθειες ένταξής τους πάνω σε ένα πιο μεγάλων διαστάσεων χαρτί. Εδώ ο σπουδαστής καλείται να αποφασίσει για κάτι πολύ βασικό- ποια από τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα είναι τα κύρια και ποια τα δευτερεύοντα. Τα κύρια σχέδια είναι αυτά που εκφράζουν την βασική ιδέα του αρχιτεκτονικού έργου και με τα οποία κινούν το ενδιαφέρον του κοινού, γι’ αυτό και ονομάζονται κέντρα σύνθεσης της αρχιτεκτονικής παρουσίασης.

Συγκρίνοντας τα διάφορα προσχέδια, προσθέτοντας όλα τα κομμάτια που θα αποτελέσουν την αρχιτεκτονική έκθεση (σχέδια, σχήματα, τίτλους, επεξηγήσεις), ο δημιουργός θα διαλέξει τελικά ένα προσχέδιο, το οποίο συμπίπτει με την ποιότητα της παρουσίασης που τον εκφράζει.




2. Τελειοποίηση επιμέρους σχεδίων και ο τελικός συνδυασμός τους.

Εδώ αρχίζει η δουλειά για τις τελευταίες προσθήκες ή αφαιρέσεις πάνω στα επιμέρους σχέδια, αφού λόγω της επιλεγόμενης διάταξης αυτό θα είναι αναγκαίο ( αλλαγή κλίμακας, είδος φωτοσκίασης, γραμμών κ.α). Αποφασίζεται ο τελικός αριθμός τους και η τελική θέση τους πάνω στον πίνακα. Κατά κανόνα (ή αν θέλετε συνήθως, δεν δεσμεύει κάποιον απόλυτα) τα κύρια σχέδια τοποθετούνται κεντρικά, κεντρικά και στο πάνω μέρος του πίνακα οι διάφορες επεξηγήσεις και περιγραφές, ενώ στο υπόλοιπο χαρτί τα υπόλοιπα σχέδια (δευτερεύοντα). Σε αυτή τη φάση της πορείας της εργασίας ο δημιουργός αποφασίζει και για τις τεχνικές αρχιτεκτονικής γραφιστικής που θα ακολουθήσει, δίνοντας έτσι και στα κύρια και στα δευτερεύοντα σχέδια τον κατάλληλο χαρακτήρα και την απαιτούμενη έμφαση που τους αρμόζει (για σχετικό άρθρο πατήστε εδώ).

Η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής ιδέας δεν είναι και από τις εύκολες εργασίες που απαιτούνται από τον σπουδαστή να εκτελέσει. Πρέπει με την κατάλληλη διάταξη και χρήση των κατάλληλων σχεδιαστικών τεχνικών και μεθόδων, να δώσει σε όλους να καταλάβουν πού είναι τα κύρια σχέδια και η σημασία τους, να τους διευκολύνει να μεταπηδήσουν στις πληροφορίες και περιγραφές του έργου, και μετά να τους σπρώξει ομαλά, και με ενδιαφέρον να συνεχίσουν την ανάγνωση των υπόλοιπων σχεδίων και σχημάτων.




Μερικές συμβουλές:
- πρέπει πρώτα απ’ όλα να καθορίζονται ποιες από τις προβολές του αρχιτεκτονικού αντικειμένου και με ποια μέθοδο προβολής θα σχεδιαστούν, εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την αρχιτεκτονική ιδέα. Αυτές οι προβολές πρέπει να τοποθετούνται κεντρικά.

- Το είδος και ο χαρακτήρας των αρχιτεκτονικών μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στα σχέδια πρέπει να είναι ο ίδιος για όλα τα στοιχεία (πχ πλάγια όψη χρώμα, πρόσοψη φωτοσκίαση με γραφίτη- ΛΑΘΟΣ). Πρέπει επίσης η τοποθέτηση των σχεδίων να γίνεται με βάση της δύναμης του τόνου και της έντασης της γραμμή ή αν θέλετε πάρτε το ανάποδα- βάση της τοποθέτησης των σχεδίων να επιλέγεται η κατάλληλη δύναμη του τόνου και ένταση της γραμμής.

- να δίνετε σημασία όχι μόνο στην ακεραιότητα του στυλ και του χαρακτήρα των επιμέρους σχεδίων, αλλά και στο στυλ της γραφής που χρησιμοποιείτε.

- για το κάθε επιμέρους σχέδιο να διαλέγεται χαρτί ιδίου τύπου και διαστάσεων. Οι κύριες προβολές μπορούν να επεκτείνονται και σε περισσότερα από ένα τέτοιο χαρτί, ενώ οι δευτερεύουσες σε ένα και σε μικρότερη κλίμακα σχεδίασης.

.- προσπαθείτε τα κύρια σχέδια να απλώνονται στη μεγαλύτερη επιφάνεια του πίνακα παρουσίασης , ενώ δεν ενοχλεί το γεγονός μέρος κάποιου σχεδίου να μπαίνει και στα πλαίσια του χαρτιού ενός άλλου, φτάνει οι γραμμές τους να μην μπλέκονται.

Για παραδείγματα έτοιμων φοιτητικών εργασιών σε σχετικό μας άρθρο εδώ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου