Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Αρχιτεκτονικό σχέδιο και ψηφιακές τεχνολογίες

t1@a255553d-6026-444d-be77-a400d9062fb9
Έτσι λοιπόν, καταφέρατε να περάσετε στην αρχιτεκτονική σχολή, εδώ και δύο εξάμηνα έχετε μετατραπεί σε ‘’τέρατα’’ σχεδίασης με το χέρι, και επιτέλους φτάνει η πολυπόθητη στιγμή, όπου ο καθηγητής του αρχιτεκτονικού σχεδίου σας ζητά να του παρουσιάσετε την εργασία του εξαμήνου όχι με το χέρι όπως έχετε συνηθίσει, αλλά με τη βοήθεια σχεδιαστικού προγράμματος στον υπολογιστή. Στα περισσότερα πανεπιστήμια ήδη το σπουδαστικό πρόγραμμα από το δεύτερο εξάμηνο συμπεριλαμβάνει το μάθημα ‘’Ψηφιακές τεχνολογίες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό’’, είναι όμως αρκετές αυτές οι αρχικές πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό, έτσι ώστε να προχωρήσετε στη σχεδίαση;


Το μάθημα φυσικά αυτό, θα το βρίσκετε μπροστά σας για ακόμη 2 μέχρι 3 εξάμηνα, όμως η συμβουλή μου είναι να αρχίσετε να μαθαίνετε κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή που μάθατε για την χαρμόσυνη είδηση ότι σας πήραν στη σχολή.

Προγράμματα σχεδιασμού στον υπολογιστή υπάρχουν αρκετά, με τα περισσότερα να είναι κάποιες απομιμήσεις ή αν θέλετε πιο απλοποιημένα από τα βασικά σχεδιαστικά προγράμματα για επαγγελματίες. Ο λόγος είναι απλός, υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με το σχεδιασμό ερασιτεχνικά, σαν χόμπι, για τους οποίους η εκμάθηση ενός πακέτου κάποιου επαγγελματικού σχεδιαστικού προγράμματος θα ήταν εντελώς άχρηστο και χάσιμο χρόνου.

Αρχίζετε τότε να διερωτάστε και να ρωτάτε- ποια προγράμματα για σχεδίαση στον υπολογιστή υπάρχουν και ποιο είναι το καλύτερο; Στη δισδιάστατη προβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων χρησιμοποιούν 2 προγράμματα, το AutoCad και το ArchiCad, ενώ στη τρισδιάστατη τα πιο διαδεδομένα είναι τα Autodesk 3ds Max, Cinema 4D, Artlantis. Ποιο από αυτά όμως είναι τα καλύτερα;

Στη δισδιάστατη προβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων και το AutoCad και το ArchiCad είναι σπουδαία εργαλεία στο χέρι του αρχιτέκτονα με μεγάλες δυνατότητες στη δισδιάστατη προβολή (ακόμη και στην τρισδιάστατη) και προσωπικά τα κατατάσσω στην ίδια θέση. Θα ήταν καλό να αρχίζατε να μαθαίνετε ένα από αυτά και κατά τη διάρκεια των σπουδών σας να μάθετε και το άλλο. Όταν με το καλό καταφέρετε και πάρετε το Πτυχίο σας και αρχίσετε να ψάχνετε για δουλειά θα καταλάβετε πως ο χρόνος που αφιερώσατε για να μάθετε και τα 2 αυτά σχεδιαστικά εργαλεία δεν πήγε χαμένος. Ο λόγος απλός- σε κάποια αρχιτεκτονικά γραφεία ζητούν το AutoCad σε κάποια άλλα το ArchiCad, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τα 2! Ο χειρισμός λοιπόν και των 2 αυτών σχεδιαστικών προγραμμάτων θα σας δώσει περισσότερες πιθανότητες στο να σας πάρουν στη δουλειά!

Στη τρισδιάστατη σχεδίαση έχετε 2 επιλογές: ή αμέσως αρχίζετε να μαθαίνετε το δύσκολο, μα άκρως αποτελεσματικό 3D Max ή αν θέλετε να δουλέψετε άμεσα τα τρισδιάστατα σχέδια στον υπολογιστή μπορείτε να μάθετε σε λίγο χρονικό διάστημα το Artlantis και μετά να μπείτε στη διαδικασία να μάθετε να χειρίζεστε το ‘’σχεδιαστικό τέρας ‘’ με την ονομασία 3D Max. Με το Artlantis ο τρισδιάστατος σχεδιασμός γίνετε πιο εύκολα, η λειτουργία του προγράμματος είναι πιο απλή και σίγουρα δίνει πιο όμορφες τρισδιάστατες απεικονίσεις σε σχέση με αυτών που δίνουν τα AutoCad και ArchiCad, χωρίς όμως να φτάνει τις δυνατότητες του 3D Max. Εγώ προσωπικά ξεκίνησα με την δεύτερη επιλογή.

Έφτασε το τέλος του εξαμήνου, ετοιμάσατε (ή θα ετοιμάσετε) μερικές εργασίες με το συνδυασμό AutoCad ή ArchiCad + Artlantis, αλλά ακόμη ψάχνεστε, η δουλειά σας δεν σας εκφράζει και νιώθετε την ανάγκη να δώσετε οπτικά ένα πιο πλούσιο αποτέλεσμα. Έφτασε τότε η στιγμή που επιβάλλεται η εκμάθηση των προγραμμάτων 3DMax και Adobe PhotoShop. Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να βιαστείτε να μάθετε να σχεδιάζετε με τα δύσκολα αυτά προγράμματα, θέλει χρόνο και υπομονή. Σας προτείνω να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και την βιβλιοθήκη για το 3DMax (περιέχει φιγούρες ανθρώπων, βλάστηση και πολλά άλλα), ως επίσης και τα βοηθητικά ForestPackPro και VRay με τη βοήθεια των οποίων βελτιώνονται τα γραφικά και δεν βαραίνουμε τον υπολογιστή μας. Μετά την επεξεργασία των σχεδίων στο 3DMax, ρίξτε όλα τα αρχιτεκτονικά σας σχέδια (όψεις, κατόψεις κλπ) στο PhotoShop και επεξεργαστείτε τα γραφικά σας όπως σας αρέσει.

Για περιγραφή των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στον υπολογιστή, σε επόμενα άρθρα μας. Καλή επιτυχία!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου