Τα τελευταία χρόνια η χρήση του αφρομπετόν και των αφρομπλόκ έχει αυξηθεί (αν και είναι γνωστό από τον 19ο αι.) , αφού τα οικοδομικά αυτά υλικά έχουν γίνει δημοφιλή λόγω της ελαχιστοποίησης του χρόνου δόμησης, της ψηλής ποιότητας της κατασκευής και των μεγάλων προοπτικών για το μέλλον.
Σε όλους είναι λίγο ή πολύ γνωστή η χρήση του αφρομπετόν (κυψελοειδές μπετόν) το οποίο χρησιμοποιούν σαν θερμο- και ηχο- μονωτική στρώση στις οροφές. Παράγεται με την ανάμιξη συνηθισμένης τσιμεντοκονίας, άμμου, νερού και πρόσθετου υλικού το οποίο αντιδρά και δημιουργεί φυσαλίδες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αυξομειώσουμε την πυκνότητά του από 400- 1600kg/m3, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής.
Με το αφρομπετόν παράγουν τα αφρομπλόκ διαφόρων διαστάσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών. Η τεχνιτή αυτή πέτρα, η οποία μπορεί να επιπλεύσει στο νερό, έχει μεγάλη αντοχή στη φωτιά, δεν είναι επιρρεπές σε αυτοανάφλεξη, δέχεται μικρές (5mm στο 1m) ή και καθόλου παραμορφώσεις ενώ η θερμο- και ηχο- μονωτικές του ιδιότητες είναι 3 φορές ψηλότερες από αυτές του τούβλου. Ο τοίχος κατασκευασμένος με αφρομπλόκς αναπνέει και δημιουργεί τέλειο μικροκλίμα στο εσωτερικό του κτιρίου, προστατεύοντας έτσι τον άνθρωπο από προβλήματα στις αρθρώσεις, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες, σε αντίθεση με το ξύλο, που αν και έχουν τις ίδιες ιδιότητες, εντούτοις είναι εύφλεκτο και σαπίζει
Το κόστος της τοιχοποιίας με αφρομπλόκς είναι αρκετά μικρότερο από αυτής με τούβλα- ελαχιστοποίηση του χρόνου κατασκευής, ελαχιστοποίηση του αριθμού εργατών, μικρότερο κόστος αγοράς ενώ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το ότι τα αφρομπλόκς μπορούν να παραχθούν στο ίδιο το εργοτάξιο με την κατάλληλη και προσεκτική επίβλεψη.
Αν και προσωπικά προτιμώ για την κατασκευή τοιχοποιίας το γκαζομπετόν (ένα είδος κυψελοειδούς μπετόν που θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο), εντούτοις το προτείνω στην κατασκευή τοιχοποιίας, όχι όμως για την κατασκευή φέρουσας τοιχοποιίας.
Περισσότερες ιδιότητες και χαρακτηριστικά μπορείτε να δείτε εδώ.
Περισσότερες ιδιότητες και χαρακτηριστικά μπορείτε να δείτε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου