Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Παιχνίδι με τον χώρο (συνέχεια)

image
..αν και δεν θέλω να κουράζω κανένα με όρους, ερμηνείες και εξυπνάδες, εντούτοις είναι αναγκαίο να γίνετε πριν αρχίσουμε να μαθαίνουμε κάτι- έστω μια κατασκευή, όσο απλή κι αν φαίνεται, έχει περάσει από διαδικασία μελέτης, η οποία έχει βασιστεί πάνω σε αποδειγμένες τεχνικές και θεωρητικές διεργασίες…

Με τον όρο μοντέλο εννοούμε την νατουραλιστική (δεν εννοώ το κίνημα του νατουραλισμού στη λογοτεχνιά και τις

τέχνες)απεικόνιση σε μικρότερο μέγεθος μιας κατασκευής, είτε αυτή είναι μια μηχανή είτε ένα κτίριο ή έπιπλο, δείχνοντας όλες τις λεπτομέρειες που την χαρακτηρίζουν, όπως χρώματα και σε απομίμηση τα υλικά που είναι κατασκευασμένη (σε πολλές περιπτώσεις, όλα τα μέρη του

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Παιχνίδι με τον χώρο

 imageΤις προάλλες είχα επισκεφθεί ένα παλιό μου φίλο- είχε μετακομίσει πρόσφατα σε ένα πολύ ωραία λειτουργικό και μεγάλο διαμέρισμα, αλλά ο άνθρωπος λόγω της πολλής δουλειάς που είχε δεν είχε προνοήσει από πριν, πώς να διαμορφώσει το χώρο. Αυτοί που έκαναν την μεταφορά, τοποθέτησαν τα έπιπλα όπως και όπου αυτοί θεώρησαν καλό εκείνη τη στιγμή. Μου ανέφερε πως τον απασχολούσε πολύ το θέμα αυτό και σκεφτόταν να ζητήσει τη γνώμη από κάποιο διακοσμητή εσωτερικού χώρου, διότι ήθελε ν’ αλλάξει και λίγο τα χρώματα. Του προτείνω λοιπόν τη βοήθεια μου και του υποσχέθηκα πως την επόμενη μέρα θα του είχα δώσει κάποια λύση και μέσα σε 20 λεπτά πήρα τις απαραίτητες μετρήσεις.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ένα σχεδιαστικό εργαλείο με συναισθηματική αξία- ο ραπιτογράφος (μέρος δεύτερο)

clip_image002
Τα προγράμματα σχεδιασμού στον υπολογιστή έχουν διευκολύνει την διαδικασία σχεδιασμού σε όλα τα στάδια της- αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Μην ξεχνάμε όμως, πως το αποτέλεσμα της σχεδίασης στον υπολογιστή δεν θεωρείται καλλιτεχνικό δημιούργημα…..


Γέμισμα ραπιτογράφου

Για να βάλουμε μελάνη στο ραπιτογράφο και ν’ αρχίσουμε να δημιουργούμε πρέπει πρώτα να τον αποσυναρμολογήσουμε - καταλαβαίνω πως όλοι με ανυπομονησία και βιασύνη θέλουν ν’ αρχίσουν να σχεδιάζουν, όμως υπομονή .. χρειάζεται να εκτελέσουμε μια διαδικασία πρώτα. Αφαιρούμε το καπάκι, τον σφικτήρα από το κάλυμμα της μύτης και το στέλεχος, και τέλος αφαιρούμε το γεμιστήρα.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Άσπρο - Μαύρο. Η ταπεινή μαγεία της απεικόνισης

clip_image002
Πριν προχωρήσω με το δεύτερο μέρος του άρθρου μου Ένα σχεδιαστικό εργαλείο με  συναισθηματική αξία- ο ραπιτογράφος, ένιωσα την ανάγκη να σας παραθέσω κάποια  έργα με μελάνη και ραπιτογράφο, διάφορων καλλιτεχνών, γνωστών και μή, όπως μας τα παρουσιάζει ο γνωστός δημιουργός και συγγραφέας Gary Simmons.


Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ένα σχεδιαστικό εργαλείο με συναισθηματική αξία- ο ραπιτογράφος (μέρος πρώτο)

clip_image002
Τα προγράμματα σχεδιασμού στον υπολογιστή έχουν διευκολύνει την διαδικασία σχεδιασμού σε όλα τα στάδια της- αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Μην ξεχνάμε όμως, πως το αποτέλεσμα της σχεδίασης στον υπολογιστή δεν θεωρείται καλλιτεχνικό δημιούργημα…..


Ο ραπιτογράφος είναι σχετικά ένα νέο εργαλείο σχεδίασης με μελάνη (την πρώτη εμφάνισή του την έκανε το 1950). Πολλοί το θεωρούν ‘ιδιότροπο’ εργαλείο και δύσκολο, αλλά αυτή η γνώμη – για το θαυμάσιο αυτό εργαλείο σχεδίασης- έχει σχηματιστεί αναμφίβολα, λόγω της μη σωστής του χρήσης. Χρησιμοποιείται για την εκπόνηση όλων των ειδών γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου, και έχει αντικαταστήσει τα παλαιότερα εργαλεία σχεδίασης με μελάνη, όπως είναι ο γραμμοσύρτης και το

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Καλό σχέδιο!

Drawing
Σας χαιρετώ όλους και σας καλοσωρίζω στο νέο μας blog!
Είμαστε στην αρχή της προσπάθειας αυτής, που στόχο έχει να βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το γραμμικό σχέδιο σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτοί είναι επαγγελματίες είτε μαθητές ή ακόμη και αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τη μαγεία του γραμμικού σχεδίου, ως εργαλείο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους. Στην πορεία θα έχουμε την δυνατότητα να  αναρτήσουμε διάφορα θέματα, σχόλια και παρατηρήσεις για το σχεδιασμό, σε όλες τις μορφές του. Τα ιδιαίτερα μαθήματα απευθύνονται σε διαμένοντες στην Κύπρο, αλλά μην διστάσετε να μας γράψετε και από Ελλάδα ή το εξωτερικό στο schedioforall@gmail.com, για να ρωτήσετε οτιδήποτε σας προβληματίζει ή να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες.
Καλό σχέδιο!