Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Είμαι αρχιτέκτονας και με απέλυσαν ....τι κάνω τώρα;..

Στην οικονομική κρίση που διανύουμε τώρα, το πιο σημαντικό που πρέπει να έχει ο κάθε αρχιτέκτονας ή μηχανικός, είναι η ικανότητα να ''μετατρέπεται'' σε κάτι άλλο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της νέας πραγματικότητας. Όσο πιο πλατύ είναι το φάσμα της βασικής εκπαίδευσης του, τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις νέες προκλήσεις χωρίς μεγάλες απώλειες.

Η αρχιτεκτονική θεωρείται μια πολύπλευρη επιστήμη, αφού αποκτούνται γνώσεις και δεξιοτεχνίες τόσο δημιουργικές και καλλιτεχνικές όσο και τεχνικοοικονομικές, ερευνητικές, διοίκησης και οργάνωσης (μπορώ να πω και διπλωματίας),  με τη βοήθεια των οποίων μπορεί κάποιος να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. 

Ένας αρχιτέκτονας, εκτός από το να σχεδιάζει κτίρια, μπορεί να κινηθεί μέσα στον ίδιο τον επαγγελματικό  του τομέα διαφορετικά- να μεταβεί στο design και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, στο σχεδιασμό και οργάνωση εξωτερικών χώρων (αρχιτεκτονική τοπίου), στην τεχνική υποστήριξη, καθοδήγηση και ακόμη εκτέλεση όλων των κατασκευαστικών εργασιών, σε οποιοδήποτε βιομηχανικό σχεδιασμό. Μπορεί με ευκολία να μεταπηδήσει στο κλάδο της εκπαίδευσης και της έρευνας μεταδίδοντας τις γνώσεις του σε θέματα σχεδιασμού, σχεδίου, σχεδιαστικών προγραμμάτων και αξιοποιώντας τις δεξιοτεχνίες του στην καινοτομία, όσον αφορά οικοδομικά υλικά, προιόντα , κατασκευές, τεχνολογίες ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Αξιοποιώντας την δημιουργική και καλλιτεχνική του φύση, μπορεί να ασχοληθεί με την ζωγραφική, τη γλυπτική, με λίγα λόγια τις καλές τέχνες, ενώ πολλά παραδείγματα δείχνουν πως αρχιτέκτονες εργάζονται με επιτυχία στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου σαν σκηνοθέτες ή σχεδιαστές σκηνικών, στον τομέα της δημοσιογραφίας και συγγραφής βιβλίων, στη τηλεόραση, ακόμη και στη μαγειρική... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου