Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αρχιτεκτονική και εξέλιξη

Η αρχιτεκτονική εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο των επαγγελματιών που εμπλέκονται στον χώρο αυτό, αλλά και αυτών που την εκτιμούν και την κατανοούν, σαν ένα είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας και τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας. Οι έννοιες και οι αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού δεν έχουν παγώσει, αλλά αντιθέτως συνεχίζουν να εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου, με επίκεντρο πάντα τις ανάγκες του ανθρώπου.

Ρίχνοντας μια ματιά μπροστά, μπορούμε να πούμε πως στο μέλλον η αρχιτεκτονική θα κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση της ''πρακτικής χρήσης'' των οικοδομικών κατασκευών και θα δίνεται λιγότερη σημασία στο εξωτερικό οπτικό αποτέλεσμα, ενώ ο ρόλος των δομικών υλικών θα είναι αρκετά διαφορετικός απ' ότι σήμερα.  

Ο ''σύγχρονος πελάτης'' όλο και σπανιότερα λαμβάνει υπόψη το όνομα και τη φήμη του αρχιτέκτονα ως κύριο παράγοντα για την επιλογή του- η εστίαση μετατοπίζεται από το ''είμαι αυτός'' στο ''τί είναι κτισμένο και πώς λειτουργεί'' δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα- πακέτο που περιμένει ο πελάτης είναι το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.

Οι απαιτήσεις όμως του πελάτη για το περιεχόμενο μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή, οι συνθήκες και οι λειτουργίες χρειάζονται συνεχώς αναβάθμιση, και γι' αυτό και σήμερα βλέπουμε επιστήμονες που πριν δεν είχαν καμία σχέση με την αρχιτεκτονική, να συμβάλλουν στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση αρχιτεκτονικών έργων. Η σύσταση τέτοιου είδους ομάδων σχεδιασμού με τη συμμετοχή επιστημόνων διαφορετικού εύρους δραστηριότητας, είναι αυτό που θα δώσει τις σωστές λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου και μελλοντικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου