Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η αρχιτεκτονική της μελλοντικής κατοικίας σας

Το κτίσιμο ενός σπιτιού συνδέεται άμεσα με την επίλυση μιας σωρείας προβλημάτων και την αναζήτηση απαντήσεων σε πολλά ερωτήματα - τι αρχιτεκτονικό σχέδιο μπορώ να επιλέξω βάση της οικονομικής μου κατάστασης; μπορώ να συνδυάσω το όνειρο μου για το τέλειο σπίτι με την πραγματικότητα; μπορεί ο αρχιτέκτονας να σχεδιάσει το σπίτι μου όπως το θέλω; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα πρέπει να συζητηθούν μαζί με τον αρχιτέκτονα και να απαντηθούν στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού της κατοικίας σας, έτσι ώστε το μελλοντικό σας σπίτι να συμμορφώνεται όχι μόνο  με τις λειτουργικές απαιτήσεις, αλλά και να πληρεί τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις σας.

Προσδιορίζουμε τις ανάγκες μας
Για να πετύχετε το σωστό σχεδιασμό του σπιτιού σας, θα πρέπει συνετά και με ακρίβεια να προσδιορίσετε τις απαιτήσεις που θα έχετε από τη μελλοντική κατασκευή και τις ανάγκες τις δικές σας και της οικογένειάς σας, όπως:

- η σύνθεση και ο αριθμός των εσωτερικών χώρων σε σχέση πάντα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

- η λειτουργικότητα των εσωτερικών χώρων βάση της κοινωνικής και επαγγελματικής σας δραστηριότητας.

- η επιλογή οικιακού εξοπλισμού.

Συνήθως οι αρχιτέκτονες, για να καταλάβουν καλύτερα τί ακριβώς ζητάτε, θα σας δώσουν να συμπληρώσετε ένα έντυπο με διάφορες ερωτήσεις και επιλογές τεχνικού υλικού και εξοπλισμού. Αυτό το έντυπο θα δώσει την πλήρη εικόνα των αναγκών σας, ο αρχιτέκτονας θα μπορέσει να σας δώσει διάφορες λύσεις ως προς το είδος και των αριθμό των εσωτερικών χώρων και την αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού, και το πιο σημαντικό, θα μάθετε το κόστος της κατασκευής.

Συνδυάζουμε και διαμορφώνουμε τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

Η επιλογή της αρχιτεκτονικής του σπιτιού μας εξαρτάται από το συνδυασμό όλων των χώρων από τους οποίους αποτελείται, έτσι ώστε η διαμονή να είναι βολική και άνετη, εξυπηρετώντας στο μέγιστο τις ανάγκες μας. Σε αυτό το στάδιο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ο τρόπος ζωής σας και οι προτιμήσεις σας σε θέματα αισθητικής, δίνοντας έτσι το κατάλληλο αρχιτεκτονικό στυλ στο σπίτι σας.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει ήδη να έχετε φανταστεί, πού η οικογένειά σας θα γευματίζει, πού θα δέχεστε επισκέψεις, πού θα δουλεύετε, πού και πώς θα ξεκουράζεστε, πού θα παίζουν τα παιδιά σας, τί τύπο γκαράζ θέλετε, πού θα ψήνετε τα σουβλάκια σας κ.α. Ο όλος συνδυασμός, θα πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες σας, λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και την ηλικία και την ασφάλεια αυτών που θα ζουν στο σπίτι.

Διαμορφώνουμε τις όψεις 
 Οι όψεις του σπιτιού σας είναι σαν το ''πουκάμισο'' της κατασκευής- το βλέπουν όλοι γι΄αυτό πρέπει να είναι καλά σιδερωμένο. Αυτό το στάδιο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υλοποιείται αφού πρώτα έχετε τελειώσει με της εσωτερική διαρρύθμιση και πρέπει να καταλάβετε πως θεωρείται δευτερεύουσα απαίτηση στον όλο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό- η επιλογή των υλικών και των  τρόπων φινιρίσματος μπορούν να αλλάξουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της πορείας κατασκευής της κατοικίας.

Οι επιλογές για το εξωτερικό φινίρισμα είναι πολλές, αφού τα σύγχρονα οικοδομικά υλικά μας δίνουν πολλές δυνατότητες. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το αρχιτεκτονικού στυλ που θέλετε να δώσετε στο σπίτι σας, αφού η χρήση αυτού ή του άλλου υλικού, το προσδιορίζει και το εκφράζει. Σημαντική όμως παράμετρος. είναι να ληφθεί υπόψη και η ταυτότητα του γύρω χώρου, του περιβάλλοντος, της γειτονιάς, του χωριού, της πόλης, του νησιού. Δεν μπορείτε να καταστρέψουμε ένα παραδοσιακό ή ιστορικό χώρο με κάποιο μοντέρνο αρχιτεκτονικό στυλ.  

Ετοιμάζουμε τα αρχιτεκτονικά σχέδια
Οι πιο πάνω διαδικασίες εμπίπτουν στο στάδιο των προσχεδίων, αφού συνεχώς γίνονται αλλαγές και μετατροπές μέχρι να καταλήξετε στα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια- το έγγραφο, η ταυτότητα σε μορφή σχεδίου, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ αρχιτέκτονα και εσάς, του πελάτη, και το οποίο πληρεί όλες τις επιθυμίες του δεύτερου, πάντα φυσικά βάσει των πολεοδομικών και κατασκευαστικών απαιτήσεων και νομοθεσιών που ισχύουν για κάθε περιοχή. Με αυτά τα σχέδια δίνεται η πολεοδομική άδεια και μετά η άδεια οικοδομής  για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Για την καλύτερη αρχιτεκτονική παρουσίαση της κατοικίας, ο αρχιτέκτονας έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει μια σειρά από σχέδια: κατόψεις των ορόφων με την εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων που τους αποτελούν, όψεις με χρωματισμούς και διευκρίνηση υλικών, τομές, διάφορες κατασκευαστικές λεπτομέρειες (ερμαριών κ.α), χωροταξικό με τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, με λίγα λόγια να παρουσιάσει όλα όσα πρόκειται να κατασκευαστούν με την κάθε λεπτομέρεια και επεξήγηση. Μια καλή παρουσίαση της μελλοντικής κατοικίας, συνοδεύεται επίσης με τρισδιάστατες απεικονίσεις και με αρχιτεκτονική μακέτα, ως επίσης και επεξηγηματικό κείμενο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου