Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Στην ArxhiBlox έχουν προχωρήσει στην μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση κατασκευαστικών  μοντέλων Archi + Carbon Positive House, τα οποία σκοπό έχουν να χρησιμοποιηθούν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στην κατασκευή  έξυπνων κτιρίων, δηλαδή κτιρίων όπου όχι μόνο είναι ενεργειακά αυτάρκεις (μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης), αλλά παράγουν και επιπλέον ενέργεια.


Σύμφωνα με τα λόγια των μελετητών των κτιριακών αυτών μοντέλων, η νέα κατασκευαστική δομή των κτιρίων παρέχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία για ένα πιο ευσυνείδητο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό κτιρίων, φιλικών προς το περιβάλλον- η παραγωγή και η διατήρηση της ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου πρέπει να διαφαίνεται μέσα από όλη την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τον σχεδιασμό του. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν το κατασκευαστικό μοντέλο Carbon House 01- ένα από τα τέσσερα ενεργειακά αυτάρκη μοντέλα.





Η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση και ψύξη των εσωτερικών χώρων, έχει έντεχνα επιτευχθεί  με την χρήση μιας σειράς ''παθητικών σχεδιαστικών μεθόδων'', χωρίς αυτές οι μέθοδοι να επηρεάζουν το στυλ του design των εσωτερικών χώρων και γενικά ολόκληρη τη κατασκευαστική δομή του κτιρίου. Μερικές από αυτές τις μεθόδους είναι η ενσωμάτωση θερμο- ψυκτικών σωλήνων μέσα στους τοίχους, χρήση συρόμενων τοίχων για τον έλεγχο της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας, κατασκευή πράσινης στέγης κ.α .  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου