Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Κατασκευάζω μακέτα- Υλικά 1

Η διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής ιδέας,  συμπεριλαμβάνει εκτός τη μέθοδο της γραφικής απεικόνισης ( αρχιτεκτονικό σχέδιο) και τρισδιάστατες μεθόδους, μια από τις οποίες είναι και η κατασκευή μακέτας. Αυτή η παραδοσιακή τεχνολογία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αναμφισβήτητα διατηρεί τη σημασία της και σαν εργαλείο αναζήτησης και τεκμηρίωσης της ιδέας, και σαν εργαλείο παρουσίασης. 


Χαρτί και χαρτόνι- τα πιο διαδεδομένα υλικά για την κατασκευή μακέτας, έχουν μεγάλες εκφραστικές δυνατότητες, τα χρησιμοποιούν τόσο επαγγελματίες όσο και φοιτητές, και γι΄ αυτό το λόγο έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία, τα οποία αναφέρονται στις μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας τους και χρήση τους.




 Στην αρχιτεκτονική και γενικά στην τεχνολογική πρακτική, το χαρτί χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολύ καιρό σαν ένα μέσο βοηθητικής και τελικής  μοντελοποίησης αντικειμένων, προιόντων, εξαρτημάτων, οικοδομικών κατασκευών- με τη βοήθεια του μελετούν και τελειοποιούν  τα αναπτύγματα για την κατασκευή και υλοποίηση της πρωταρχικής ιδέας. Η επιλογή του χαρτιού από τους σχεδιαστές δεν είναι τυχαία, αφού το χαρτί εύκολα και απλά  μπορεί να επεξεργαστεί, με μεγάλη εκφραστικότητα μιμείται τα διάφορα υλικά, έχει μεγάλες κατασκευαστικές και τεχνολογικές δυνατότητες, ως επίσης χαρακτηρίζεται σαν υλικό με μεγάλη αντοχή μετά από κατάλληλη και σωστή επεξεργασία της επιφάνειας του.


Για την κατασκευή μακέτας από χαρτί χρησιμοποιούν όλων των ειδών χοντρού χαρτιού: λευκό ή χρωματιστό, ματ ή γυαλιστερό, σχεδίου με μολύβι, μελάνη ή ακουαρέλας, με διάφορες υφές, κυματοειδές, ριζόχαρτο κ.α.- με λίγα λόγια όλων των ειδών χαρτιού τα οποία θα διαδραματίσουν το δικό τους συγκεκριμένο κατασκευαστικό και εκφραστικό ρόλο κατά την παρουσίαση της μακέτας.

 Το χαρτί έχει πλούσιες οπτικές ιδιότητες- ψηλή  ανακλαστικότητα, δίνει με μεγάλη εκφραστικότητα και ακρίβεια τις αντιθέσεις της φωτοσκίασης, ακόμη και στην περίπτωση που είναι δύσκολο να τις αντιληφθεί το μάτι. Όμως στις περιπτώσεις όπου πρέπει να παρουσιαστεί  η μετάβαση από μια δύσκολη και πολύπλοκη αρχιτεκτονική φόρμα σε μια άλλη, είναι δύσκολο να επιτευχθεί- η επιτυχία εξαρτάται από την εμπειρία, την συνεχή πρακτική εξάσκηση και την σωστή τεχνολογική κατάρτιση χρήση μεθόδων  μοντελοποίησης με το χαρτί, στοιχεία που θα μελετήσουμε στα επόμενα μας άρθρα.

Με σύνθετα και ρυθμικά διαταγμένα γυρίσματα του χαρτιού μπορούμε να κατασκευάσουμε διάφορους όγκους με διαφορετικό αριθμό  ακμών (πλευρών) όχι μόνο μεγάλης αντοχής, αλλά και πολλών διακοσμητικών ιδιοτήτων.  Η κατασκευή μακέτας με χαρτί μας δίνει την δυνατότητα να καθορίσουμε κατανοητά τις βασικές αρχές μετασχηματισμού του επιπέδου καί μέσα στον ευρύ χώρο καί μέσα σε ένα κλειστό καθορισμένο χώρο, δηλαδή να προσομοιώσουμε, να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε ένα αντικείμενο με όλες τις τεχνικές ιδιαιτερότητές του,  δίνοντας του ταυτότητα.

Μαζί με το χαρτί ευρέως χρησιμοποιείται το χαρτόνι όλων των τύπων και διαφόρων παχών, ενώ διαδεδομένο είναι το μακετόχαρτο που είναι ένα είδος χαρτονιού- σάντουιτς με πάχη 3, 5, 10 χιλ. Οι εκφραστικές και κατασκευαστικές ιδιότητές του είναι πανομοιότυπες με αυτές του χαρτιού, με τη διαφορά πως λόγω του πάχους του δεν μπορεί να λυγίσει και να του δοθεί μια πλαστικά διαμορφωμένη μορφή. 


Δυστυχώς οι μακέτες από χαρτί και χαρτόνι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής- με την πάροδο του χρόνου κιτρινίζουν, ξεραίνονται και λόγω της επίδρασης της υγρασίας και της θερμοκρασίας παραμορφώνονται, ενώ η διόρθωση και η αποκατάστασή τους είναι πολύ δύσκολη. Όμως με την κατάλληλη και προσεκτική επεξεργασία της επιφάνειας του χαρτιού όπως η επικάλυψη με ειδική μπογιά και λάκα, και η προσεκτική και σωστή φύλαξή τους, αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Εκτός τούτου, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας τους κατά την μεταφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου