Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Σπίτι ανάμεσα στα βράχια

Σας παρουσιάζουμε ένα αρχιτεκτονικό έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Fougeron Architecture- μια κατοικία κτισμένη σε ένα απίστευτα πολύ δύσκολο μέρος, στα βράχια δίπλα από τον Ειρηνικό ωκεανό, σε περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. 

Η ιδέα των αρχιτεκτόνων ήταν να ''ενσωματώσουν'' το σπίτι μέσα στη γη. Από το οικόπεδο η θέα προς τον ωκεανό είναι πανοραμική, περίπου 75 μέτρα ύψος από τη στάθμη της θάλασσας. Σε μια τέτοια θέση σίγουρα απαιτείται να κατασκευαστεί κάτι πολύ πιο δύσκολο και σύνθετο από ότι απλώς να σχεδιαστούν τεράστια παράθυρα.


Η αρχιτεκτονική του σύνθεση εκφράζεται με απλό τρόπο- δύο ορθογώνια πρίσματα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με τον εξολοκλήρου φτιαγμένο από γυαλί, δωμάτιο της βιβλιοθήκης. Η νότια όψη είναι επενδυμένη με πανέλα με εξωτερική επιφάνεια από χαλκό, τα οποία τοποθετούνται εκτός του τοίχου και στην οροφή, ενώ η βόρεια όψη είναι εξολοκλήρου φτιαγμένη από γυαλί. Η πρόβολος που είναι και αυτή επενδυμένη με πανέλα χαλκού, προστατεύουν τα παράθυρα και την είσοδο του σπιτιού από τον ήλιο και το δυνατό αέρα του ωκεανού.


Η κουζίνα, η τραπεζαρία και το σαλόνι ανήκουν σε ένα ενιαίο χώρο στο πρώτο επίπεδο, ενώ ο διαχωρισμός των τριών αυτών ζωνών πραγματοποιείται με μια μικρή διαφοροποίηση του υψομέτρου του πατώματος στην κάθε ζώνη. 










Στο δεύτερο επίπεδο έχουν διαμορφωθεί η βιβλιοθήκη η οποία σε ύψος εκτείνεται μέχρι την οροφή, το κυρίως υπνοδωμάτιο, ο ξενώνας, το μπάνιο και η αποθήκη. Πάνω από το κυρίως υπνοδωμάτιο έχει κατασκευαστεί πράσινη στέγη. 









1 σχόλιο: