Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Εργαλεία για τον οικολογικό σχεδιασμό στον κατασκευαστικό κλάδο (4ο μέρος- EcoProfile )

Η σημαντικότερη πτυχή του οικολογικού σχεδιασμού στην οικοδομική δραστηριότητα είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη διάρκεια του κύκλου ζωής κάθε κατασκευής. Τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν αναπτυχθεί δύο κατηγορίες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

EcoProfile
Το εργαλείο EcoProfile (Νορβηγία) αποτελεί μέθοδο για την απλουστευμένη εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδοσης κτηρίων και χωρίζεται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες: το εξωτερικό περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και το εσωτερικό περιβάλλον.

Οι κατηγορίες αυτές χωρίζονται περαιτέρω σε υποτομείς, οι οποίοι με τη σειρά τους περιέχουν συνολικά 82 παραμέτρους. Κάθε μία από τις παραμέτρους βαθμολογείται ξεχωριστά και συμμετέχει με συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας στην τελική αξιολόγηση της περιβαλλοντικής επίδοσης του κτηρίου. (Pettersen, 2000). Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η γραφική απεικόνιση του EcoProfile:


Η βαθμολόγηση είναι από το 1 ως το 3, όπου το 1 αντιπροσωπεύει την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, το 2 την μεσαία και το 3 την μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μία μέθοδος περιβαλλοντικής εκτίμησης, όπως το EcoProfile, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ακόλουθες εφαρμογές:

- Για την περιβαλλοντική ταξινόμηση κτηρίων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των αειφόρων κτηρίων.
- Σαν εργαλείο εσωτερικής διαχείρισης, μέσω του οποίου ο ιδιοκτήτης ενός κτηρίου μπορεί να εκτιμήσει την περιβαλλοντική λειτουργία της κατασκευής και να προχωρήσει σε μέτρα για τη βελτίωσή της.
- Σαν ένα εργαλείο στη φάση σχεδιασμού για τη δημιουργία μίας βιώσιμης κατασκευής.

Το Ecoprofile αποτελεί μια απλοποιημένη περιβαλλοντική μέθοδος αποτίμησης κτιρίων, η οποία δίνει μια καλή εικόνα της κατάστασης και του προφίλ αυτών. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αν πρόκειται για νέα κτήρια, καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν αυστηρότερα κριτήρια από αυτά που θέτει το Ecoprofile.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου