Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Εργαλεία για τον οικολογικό σχεδιασμό στον κατασκευαστικό κλάδο (5ο μέρος- BEES )

Η σημαντικότερη πτυχή του οικολογικού σχεδιασμού στην οικοδομική δραστηριότητα είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη διάρκεια του κύκλου ζωής κάθε κατασκευής. Τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν αναπτυχθεί δύο κατηγορίες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δεύτερη κατηγορία εργαλείων
Η δεύτερη κατηγορία εργαλείων βασίζεται στη μεθοδολογία της ανάλυσης του κύκλου ζωής και εφαρμόζεται κυρίως στην επιλογή των κατάλληλων πρακτικών σχεδιασμού και των υλικών κατασκευής (Assefa et al, in press). Μέσα από την ανάλυση του κύκλου ζωής εξετάζεται ολοκληρωμένα το κατασκευαστικό προϊόν σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, από την εξαγωγή των απαιτούμενων πρώτων υλών μέχρι την κατεδάφισή του (Jonsson A., 1999). Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαλείων έγκειται στη δυνατότητα υπολογισμού των επιπτώσεων που προκύπτουν από το συνδυασμό συγκεκριμένων υλικών κατασκευής και τεχνικών σχεδιασμού.

BEES (Building for Environmental and Economic Sustainability)
Το εργαλείο Bees προσφέρει ένα λογισμικό για την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών αλλά και φιλικών προς το περιβάλλον κατασκευών. Αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Τυποποίησης και Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (National Institute of Standards and Technology) με την υποστήριξη της EPA (Environmental Protection Agency) και σχεδιάστηκε ώστε να είναι πρακτικό και ευέλικτο. (NIST Building and Fire Research Laboratory with support from the U.S. EPA Environmentally Preferable Purchasing Program, BEES 3.0) 

Το συγκεκριμένο εργαλείο μετράει την περιβαλλοντική επίδοση κατασκευών εφαρμόζοντας την ανάλυση του κύκλου ζωής, όπως ορίζεται από το διεθνές πρότυπο ISO 14040. Μέσα από την εφαρμογή του αναλύονται όλα τα στάδια του κύκλου ζωής μιας κατασκευής. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην παραδοχή πως όλα τα στάδια στη ζωή ενός προϊόντος έχουν ως απόρροια περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης. Τα στάδια αυτά περιλαμβάνουν τη γνώση, την κατασκευή, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη χρήση και τη διαχείριση αποβλήτων των πρώτων υλών που απαιτούνται για μια κατασκευή. 

Εκτός από την περιβαλλοντική επίδοση, εκτιμάται και η οικονομική λειτουργία της κατασκευής σε όλα τα στάδιά της, με βάση το διεθνές πρότυπο ASTM: αρχική επένδυση, λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και τελική διάθεση. Τόσο η περιβαλλοντική όσο και η οικονομική επίδοση συνδυάζονται προκειμένου να εκτιμηθεί η συνολική επίδοση της κάθε κατασκευής.

Το λογισμικό λειτουργεί σε περιβάλλον Windows, απευθύνεται σε μελετητές και κατασκευαστές κτηρίων και παραγωγούς προϊόντων και στη σημερινή (Οκτ. 2002) βελτιωμένη και περισσότερο εκτεταμένη του έκδοση (BEES 3.0) περιλαμβάνει επικαιροποιημένα δεδομένα που αναφέρονται στην περιβαλλοντική και οικονομική απόδοση περίπου 200 οικοδομικών προϊόντων. Η ταξινόμηση των οικοδομικών προϊόντων για το σύνολο της ανάλυσης πραγματοποιείται σύμφωνα με το πρότυπο UNIFORMAT II της ASTM.

Η ανάλυση καλύπτει όλα τα στάδια του κύκλου ζωής: την εξόρυξη πρώτων υλών, την παραγωγή προϊόντων, τις μεταφορές, την τοποθέτηση-ενσωμάτωσή τους στο έργο, τη χρήση, τη διαχείριση των απορριμμάτων. H ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πραγματοποιείται για όλα τα παραπάνω στάδια του κύκλου ζωής, καλύπτοντας δέκα κατηγορίες: το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την όξινη βροχή, την εξάντληση φυσικών πόρων, την ποιότητα εσωτερικού αέρα, τα στερεά απόβλητα, τον ευτροφισμό, την οικοτοξικότητα, την ανθρωποτοξικότητα, την καταστροφή όζοντος και το νέφος.

Η οικονομική απόδοση προσδιορίζεται με εφαρμογή της πρότυπης μεθόδου κοστολόγησης κύκλου ζωής (Ε 917-99 ) της ASTM που καλύπτει: το κόστος της αρχικής επένδυσης, το κόστος αντικατάστασης, το κόστος λειτουργίας, το κόστος συντήρησης και επιδιορθώσεων, το κόστος απομάκρυνσης / καταστροφής. Τα στοιχεία κόστους συναθροίζονται για συγκεκριμένη σταθερή χρονική περίοδο, καθιστώντας δυνατή τη σύγκριση μεταξύ εναλλακτικών επιλογών για προϊόντα με ίδιες λειτουργίες.

Η περιβαλλοντική και οικονομική απόδοση συνενώνονται σε μία συνολική τιμή, με εφαρμογή του προτύπου (Ε 1765-95) της ASTM που αναφέρεται στην πολυκριτηριακή ανάλυση αποφάσεων. Για το σκοπό αυτό, ο χρήστης προσδιορίζει συντελεστές βαρύτητας, ενώ του παρέχεται η δυνατότητα να δοκιμάσει την ευαισθησία της συνολικής βαθμολογίας σχετικά με διαφορετικές ομάδες συντελεστών. H παρουσίαση των αποτελεσμάτων γίνεται σε διάφορα επίπεδα ανάλυσης και σύνθεσης.

Το Bees αποτελεί ένα εργαλείο επιλογής μιας λογικής και συστηματικής τεχνικής για την επιλογή του αποδοτικότερου οικονομικά και του φιλικότερου προς το περιβάλλον προϊόντος κατασκευής. Το λογισμικό βασίζεται σε κοινά αποδεκτά δεδομένα, ενώ ο σχεδιασμός του έχει γίνει με γνώμονα την ευχρηστία και την δυνατότητα προσαρμογής στις εκάστοτε απαιτήσεις του χρήστη.

Το λογισμικό αυτό παρέχει τη δυνατότητα γραφικής απεικόνισης των αποτελεσμάτων της περιβαλλοντικής και οικονομικής απόδοσης της κατασκευής, όπως αυτές προκύπτουν από την ανάλυση του κύκλου ζωής των πρώτων υλών. Επιπλέον το πρόγραμμα υποστηρίζει λεπτομερή γραφική απεικόνιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν τόσο από την κατασκευή αυτή κάθε αυτή, όσο και από τη χρήση της, συνυπολογίζοντας την καταναλισκόμενη
ενέργεια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του λογισμικού αυτού αποτελεί ο σχεδιασμός του. Είναι πολύ εύχρηστο, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να καθορίσει αυτός αρκετές παραμέτρους στην εκάστοτε μελέτη, προσαρμόζοντας το με τον τρόπο αυτό στις ανάγκες και τις προϋποθέσεις που κάθε φορά υπάρχουν. Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης αποτελεί το ότι παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις βάσεις αποδόσεων και σε όλους τους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί, καθώς και τη δυνατότητα ο ίδιος να αλλάξει ό,τι θεωρεί σκόπιμο.

Η μεγαλύτερη αδυναμία που εμφανίζει το πρόγραμμά είναι η μικρή βάση δεδομένων, συγκριτικά πάντα με τα υπόλοιπα εργαλεία που διατίθενται στην αγορά με τον ίδιο σκοπό. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει στοιχεία για 200 μόνο κατασκευαστικά προϊόντα καλύπτοντας συγχρόνως μόλις 23 κατασκευαστικά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου