Αρχιτεκτονικό σχέδιο

''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014
Πανέλα-σάντουιτς
Αρχιτεκτονική στα χρόνια της τεχνολογίας
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ. Στην πληθώρα των κειμένων της αρχιτεκτονικής, όλο πιο έντονα και ανησυχητικά είναι τα σημάδια της αδυναμίας είτε τα κείμενα να τεκμηριώσουν επαρκώς τα σύγχρονα έργα της αρχιτεκτονικής είτε, ακόμη, να τα περιγράψουν επαρκώς. Ανησυχητικός είναι, επίσης, και ο τρόπος της εξάπλωσης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ως μιας συμπληρωματικής και όχι αυτοδύναμης διαδικασίας, καθώς οροθετείται και ελέγχεται σε
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014
Για μια νέα ρύθμιση στον χωρικό σχεδιασμό
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΥΛΙΔΗ*
Μια από τις κυρίαρχες αφηγήσεις για τα αίτια της κρίσης είναι εκείνη που θέλει την Ελλάδα να είναι «η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης», που θα πει μια χώρα με υπερτροφικό κρατικό τομέα και απόλυτα ρυθμισμένη και ελεγχόμενη αγορά, τεχνολογικά καθυστερημένη και παραγωγικά μη ανταγωνιστική, η οποία αναπόφευκτα καταρρέει. Πρόκειται για μια θεωρία χρήσιμη σε εκείνους που θέλουν να προωθήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της πλήρους εξαφάνισης του κοινωνικού ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας και τη μετατόπιση της λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες διευθυντικών γραφείων.
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων επιχειρήσεων
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014
Εντοπισμός αρχαίου αγωγού, διακόπτει τις εργασίες για ανάπλαση της Πλατείας Παλλάς
Τέρμα στις εκσκαφές του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Παλλάς στο κέντρο της Λάρνακας, έβαλε αρχαίος αγωγός ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας, που έχει εντοπιστεί πριν από μερικές μέρες στην οδό Λόρδου Βύρωνος.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έσπευσαν επί τόπου, ο αγωγός αποτελεί τμήμα του κύριου αγωγού ο οποίος επί τουρκοκρατίας μετέφερε νερό από τις πηγές στην περιοχή Δρομολαξιάς στην πόλη της Λάρνακας μέσω του παλιού υδραγωγείου, δηλαδή τις γνωστές Καμάρες.
Αστικό δάσος

Η αρχιτεκτονική πάνω σε μάρμαρο
Ο Matthew Simmonds από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γλύπτης και κριτής τέχνης, και τα τελευταία χρόνια εξειδικεύτηκε στην χαρακτική της πέτρας. Επηρεασμένος από τις επαγγελματικές του γνώσεις στην ιστορία της παγκόσμιας τέχνης και κουλτούρας, καθώς και από τη συμμετοχή του στην αποκατάσταση των ιστορικής σημασίας μνημείων, όπως το Αβαείο του Ουέστμινστερ, άρχισε να δημιουργεί λαξεύοντας το μάρμαρο, ρεαλιστικές μινιατούρες μερών αρχαίων αρχιτεκτονικών μνημείων.
Συνδυασμένος πολεοδομικός και κυκλοφοριακός σχεδιασμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο Πειραιά
![]() |
Εικόνα 1: Γκραβούρα που αποτυπώνει οπτική του κέντρου
του Πειραιά
|
#Γεωργία Χριστοδουλοπούλου, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος
#Χαράλαμπος Κυριακίδης, Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΠΘ MSc in Urban Regeneration, UC
Τραγουδισμένος στην ελληνική μουσική βιομηχανία και συχνά προβεβλημένος στα ασπρόμαυρα καρέ των ταινιών της δεκαετίας του ’60, ο Πειραιάς (Εικόνα 1) αποτέλεσε μια εδαφική ενότητα που διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Ήδη από την
Στρατηγική και σχεδιασμός της ΔΕΗ για τον ρολο του λιγνιτη
Εξαιρετική δουλειά αν και μετά την κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγης και αυτός ο σχεδιασμός μένει στα χαρτιά, χάρη στην εγκληματική αδιαφορία της Κυβέρνησης που προμοτάρει τους Ιδιώτες και ακριβότερους παραγωγούς
μόλις 9MW μπήκαν το Νοέμβριο – Τελείως εκτός στόχου τα αιολικά
Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά εννέα Μεγαβάτ το Νοέμβριο, με βάση το νέο δελτίο που δημοσίευσε ο ΛΑΓΗΕ.
Από αυτά, τα 8 MW ήταν σε αιολικά και το ένα Μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκά, γεγονός που ανεβάζει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ στα 4.995 MW. Όσον αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες, τα αιολικά φτάνουν πλέον τα 1910 MW, τα φωτοβολταϊκά 2215 MW, τα φ/β σε στέγες 374 MW, η βιομάζα 47 MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά 220 MW και οι ΣΗΘΥΑ 229 MW.
ΑΠΕ: αναδρομικά μέτρα και πρόστιμα στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά βυθίζουν τις κλιματικές επιδόσεις της Ισπανίας
Τα αναδρομικά μέτρα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση συνέβαλαν στην καταβαράθρωση της χώρας στην κατάταξη του δείκτη Climate Change Performance Index (CCPI) που μετρά τις επιδόσεις των πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η Ισπανία βρίσκεται στην 28η θέση του δείκτη CCPI, ο οποίος περιλαμβάνει τις 61 χώρες που ευθύνονται για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Φωτοβολταϊκά: συγκλονιστική αποδοτικότητα 40,4% με ανακάτεμα “γνωστών” υλικών
Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές του UNSW διαφέρει από τις συμβατικές τεχνολογίες σε ένα βασικό σημείο: χρησιμοποιεί ηλιακές κυψέλες τριπλής διακλάδωσης (triple-junction).Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία(UNSW) κατέρριψαν κάθε προηγούμενη επίδοση μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια με μια φωτοβολταϊκή κυψέλη που επιτυγχάνει την πρωτοφανή αποδοτικότητα του40,4%.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014
Συντελεστές της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας οι μηχανικοί

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Ερχονται ξανά οι «πράσινες» φοροαπαλλαγές -Ποιες ενεργειακές επενδύσεις αφορούν
Εισφορά σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης
Μείωση των εισφορών σε χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, αύξηση των δόσεων, καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και εάν δεν έχουν εξοφληθεί, στο σύνολό τους, οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα, προβλέπει ανάμεσα σε άλλα στο νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» του ΥΠΕΚΑ.
Παράνομες οι αποφάσεις των Αρχιτεκτονικών για τις μετεγγραφές
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014
Η αρχιτεκτονική ως συνδετικός κρίκος ανθρώπων πολιτισμού
Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και με έντονο το αίσθημα της αγάπης του κοινού για το έργο του αείμνηστου Γεώργιου Παρασκευαΐδη πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, η τρίτη Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απόδοση τιμής στη σημαντική αυτή προσωπικότητα της Κύπρου που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο με το πολύπλευρο, επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Διάλεξη για τη Γήινη Αρχιτεκτονική στην Κύπρο
Βασικό θέμα της διάλεξης είναι η Γήινη Αρχιτεκτονική και πιο συγκεκριμένα πως μπορούν να κατασκευαστούν καταφύγια και οικολογικά χωριά έκτακτης ανάγκης με τη βοήθεια αμμόσακων. Η τεχνική αυτή, γνωστή και ως Emergency Sandbag Shelter, είναι δουλειά της Ilioana και του συζύγου της Nader Khalili, και χρησιμοποιείται σήμερα για την κατασκευή γήινων θολωτών σπιτιών.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19:00, στο Αρχιτεκτονικό Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Λευκωσίας. (Μιχαήλ Γιωργαλλά 31, 2409 Έγκωμη).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)