Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η αρχιτεκτονική ως συνδετικός κρίκος ανθρώπων πολιτισμού

Σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και με έντονο το αίσθημα της  αγάπης του κοινού για το έργο του αείμνηστου Γεώργιου Παρασκευαΐδη πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, η τρίτη Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η απόδοση τιμής στη σημαντική αυτή προσωπικότητα της Κύπρου που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο με το πολύπλευρο, επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό του έργο.
Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία  Άντρεα Λίαρς (Andrea Paola Leers,) Διευθύντρια και συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού, πολυβραβευμένου γραφείου  Leers Weinzapfel Associates στη Βοστώνη, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Making Connectionsdesign a cross scalesdisciplines,cultures -Σχεδιαστικές Συνδέσεις: Διασχίζοντας κλίμακες, επιστήμες και πολιτισμούς».




Κατά τον χαιρετισμό του και έχοντας ως αφορμή το θέμα της διάλεξης, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε «Όντως, η αρχιτεκτονική είναι σημείο αναφοράς για την ιστορία ενός λαού. Οι αρχιτεκτονικές δημιουργίες είναι τόποι συνάντησης των γενιών που έρχονται με τις γενιές που φεύγουν.  Στον τόπο μας, ωστόσο, η διαχωριστική γραμμή της κατοχής, μας χωρίζει από την Κύπρο στην οποία μεγαλώσαμε. Αλήθεια, πώς διατηρούμε ζωντανά στη μνήμη των παιδιών μας τα κατεχόμενά μας μέρη, την ιστορία, τους τόπους στους οποίους ανατραφήκαμε και που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας;”. Αναφερόμενος στις αρετές και το ήθος του Γεώργιου Παρασκευαΐδη, σημείωσε ότι  η υποχρέωση κάθε γνήσιου πατριώτη, όπως ήταν και ο Λαπηθιώτης Γεώργιος Παρασκευαΐδης, είναι να γίνουμε καλύτεροι, για να  δημιουργήσουμε μία Κύπρο ανοικτή, με ποιότητα, με βάθος και με υψηλούς στόχους για το μέλλον. Αυτή θα είναι, είπε χαρακτηριστικά, και η ιστορική και προσωπική δικαίωση των ανθρώπων που δημιούργησαν γενιά με γενιά, έναν ολόκληρο και μοναδικό πολιτισμό, σε αυτό τον τόπο. Ευχαρίστησε δε θερμά την οικογένεια του Γεώργιου Παρασκευαΐδη, τη σύζυγό του Θέλμα, και τα παιδιά του, τον Ευθύβουλο, τη Λεώνη και τη Χριστίνα, για την εμπιστοσύνη τους και την πραγματοποίηση της διάλεξης εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 Στον χαιρετισμό του ο κ. Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διοργάνωση και τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, την οποία χαρακτήρισε συγκινητική και τιμητική για τη μνήμη του πατέρα του και για την οικογένειά του. Ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της εταιρείας του πατέρα του και κυρίως στην εκτέλεση μεγάλων και πολυσύνθετων έργων υποδομής στην Κύπρο, αλλά κυρίως σε όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου: «Μαζί με τους χιλιάδες συνεργάτες του κατόρθωσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των χωρών και συνάμα εκτελώντας με επιτυχία όλα αυτά τα σημαντικά έργα, να δώσει το μήνυμα ότι οι Κύπριοι είναι ικανοί να εκτελέσουν δύσκολα και μεγάλα έργα και ισάξιοι με οποιονδήποτε άλλο επιστήμονα και τεχνικό από τις μεγαλύτερες και καταξιωμένες σ΄ αυτούς τους τομείς εταιρείες μεγάλων χωρών».   Η επιτυχία της κυπριακής εταιρείας J&P, υπογράμμισε, στην εκτέλεση αυτών των έργων όπως ολόκληρες πόλεις, μεγάλα συγκροτήματα, αεροδρόμια, νοσοκομειακά, εκπαιδευτικά, αεροδρόμια, στρατιωτικά και στον τομέα του φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν τοποθετήσει τις κυπριακές εταιρείες στον διεθνή «χάρτη» με άλλες εταιρείες από πολύ πιο μεγάλες χώρες.

Στην παρουσίασή της, η κα Άντρεα Λίαρς, εστίασε σε τρεις ενότητες. Το σχεδιασμό εν μέσω κλιμάκων, εν μέσω περιοχών και εν μέσω κουλτούρων. Παρουσιάζοντας έργα με τα οποία καταπιάστηκε, είπε καταληκτικά ότι σήμερα εργαζόμαστε ταυτόχρονα σε πολλαπλές κλίμακες, συνεργαζόμαστε με διάφορους επιστημονικούς κλάδους για να δημιουργήσουμε κτήρια και υποδομές και σχεδιάζουμε δια μέσω πολιτισμών με σκοπό να ανακαλύψουμε τους συσχετισμούς, τις συνδέσεις και τις διακρίσεις στο αστικό και κοινωνικό πλαίσιο της Βοστώνης, του Παρισιού, του Τόκυο και της Ταϊβάν. Επεσήμανε δε ότι, παρόλο που τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα έχουν αλλάξει, οι θεμελιώδεις ανησυχίες παραμένουν οι ίδιες: να δημιουργήσουμε συνδέσεις και συσχετισμούς με τους ανθρώπους και τους χώρους συνάντησης, μεταξύ της ιστορίας και του μέλλοντος, ανάμεσα στον τεκτονικό χώρο και το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο.
Την κυρία Άντρεα Λίαρς παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ανδρέας Σαββίδης.

Το βραβείο

Μετά το τέλος της παρουσίασης απονεμήθηκε το βραβείο εις μνήμην Γεώργιου Παρασκευαΐδη. Το βραβείο που δόθηκε ως ταξιδιωτική υποτροφία απονεμήθηκε στην τριτοετή φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Ελευθερία Ξερού, αφού ξεχώρισε στον ειδικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής. Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων ήταν η ακαδημαϊκή επίδοση των φοιτητών, η ερευνητική ποιότητα της πρότασης και οι πιθανότητες επιτυχούς  υλοποίησης της πρότασης σε ένα ρεαλιστικό χρονικό και οικονομικό πλαίσιο. Ο τίτλος της εισήγησης της διακριθείσας φοιτήτριας, Ελευθερίας Ξερού, ήταν Εναλλακτικές Πόλεις. Η πρότασή της, συνδυάζει, όπως ανέφερε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παναγιώτα Πύλα,  τις επίκαιρες θεματικές της διαμόρφωσης νέων μορφών κοινότητας  και την εκεί χρήση εναλλακτικών μορφών διακίνησης, όπως το ποδήλατο. Οι επιλογές προορισμού του εκπαιδευτικού ταξιδιού της Ελευθερίας Ξερού για το σκοπό αυτό είναι το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Εύβοια, με σκοπό να  συγκρίνει εκεί τόσο τις σύγχρονες όσο και τις παλαιότερες πρακτικές συλλογικής κατοίκησης.

 Ο Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η κ. Ελευθέρια Ξερού που κέρδισε το βραβείο εις μνήμην Γεώργιου Παρασκευαΐδη και η κ. Λεώνη Παρασκευαΐδου
Από αριστερά: ο κ. Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, η κ. Λεώνη Παρασκευαΐδου Μαυρονικόλα, η κ. Andrea Paola Leers, η κ. Θέλμα Παρασκευαΐδου, ο  Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο κ. Μαύρος Μαυρομμάτης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Φωτογραφία πάνω: Από αριστερά: Ο κ. Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, η κ. Λεώνη Παρασκευαΐδου Μαυρονικόλα, η κ. Andrea Paola Leers, η κ. Θέλμα Παρασκευαΐδου, ο  Καθ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο κ. Μαύρος Μαυρομμάτης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου