Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Οι ουρανοξύστες επηρεάζουν την πόλη;- 7 λόγοι


Ο Δανός αρχιτέκτονας Jahn Gehl  δημοσίευσε 7 λόγους, κατά τους οποίους οι ουρανοξύστες και τα πολυώροφα κτίρια επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική δομή, τις καθημερινές ασχολίες των πολιτών και γενικά  την ευημερία τους. Οι απόψεις του δεν άγγιξαν μόνο την αισθητική πλευρά αυτού του ερωτήματος, αλλά και την λειτουργική του και ψυχολογική του.





1. Τα πολυώροφα απομακρύνουν τους ανθρώπους από τους δρόμους.
Αν και η όψη της πόλη από ψηλά είναι εντυπωσιακή, εντούτοις είναι καλύτερα ορατή για τον άνθρωπο μέσα από το φυσικό του ανάστημα.  Όσο ψηλότερα βρίσκεται η κατοικία του ανθρώπου, τόσο πιο αραιά το αφήνει- αυτό σημαίνει πως άνθρωπος απομακρύνεται από τον έξω κόσμο, την πόλη και τους υπόλοιπους ανθρώπους.

2. Το ανθρώπινο μέγεθος και το μέγεθος του κτιρίου είναι 2 διαφορετικά πράγματα.
Οι ουρανοξύστες είναι τόσο ψηλοί, τόσο που περπατώντας στο δρόμο είναι πολύ δύσκολο να τους χωρέσει ολόκληρους το μάτι σου- για να τους δεις θα πρέπει να βρίσκεσαι ψηλά στον απέναντι ουρανοξύστη. Τα βουνά από γυαλί και μετάλλο δημιουργούν μια αίσθηση απομόνωσης και απροσανατολισμού. Οι μελετητές υποστηρίζουν πως αν δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει τα πρόσωπα των περαστικών από το παράθυρό του, σημαίνει πως η πόλη χάνει το ανθρώπινο πρόσωπό της, την ανθρώπινη συνίστωσα της έννοιας της.

3. Τα πολυόροφα μικραίνουν τις πιθανότητες για την ανάπτυξη γειτονικών σχέσεων.
Έτσι όπως τα πολυόροφα απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον έξω κόσμο, έτσι ακριβώς   εμποδίζουν το σχηματισμό υγειών κοινοτήτων και ανθρώπινων σχέσεων. Η διαμονή σε έναν ουρανοξύστη αλλάζει έντονα την αντίληψη για την πόλη και τους ανθρώπους- κατά κανόνα οι άνθρωποι αυτοί συναντιόνται με ανθρώπους του ίδιου κοινωνικού κύκλου, της ίδιας οικονομικής άνεσης, της ίδιας εργασίας και ενδιαφερόντων.

4. Ουρανοξύστες- μια κατακόρυφη ακατάστατη κατασκευή.
Καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο χώρο, ενώ παράλληλα ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του χώρου διατίθεται για κάθε άτομο.  Ο όγκος τους χρησιμοποιείται αναποτελεσματικά, ενώ είναι γεγονός πως ένας τεράστιος αριθμός  οικιστικών ουρανοξυστών παραμένει δίχως ενοίκους.

5. Οι ουρανοξύστες εκφράζουν μια κατάσταση ανισορροπίας και ανισότητας..
… όπως παράλληλα τα μέσα και χαμηλά κτίρια μας μεταδίδουν την αίσθηση της προσιτότητας και της ελαστικότητας. Τα πολυόροφα είναι πολύ συμφέρουσα για τους ντιβέλοπερς- όσο πιο ψηλό είναι ένα κτίριο τόσο πιο ακριβό κοστίζει για να το κτίσεις, που σημαίνει πως μια τέτοια στέγαση αμέσως κατατάσσεται στην κατηγορία ελίτ.

6. Οι ουρανοξύστες δεν είναι καθόλου οικολογικοί.
Λόγω του ύψους πρέπει να είναι κατασκευασμένοι συμπαγείς, για να είναι ανθεκτικοί και στερεοί. Όμως δεν είναι ‘’πράσινοι’’. Αυτά τα κτίρια απορροφούν τον ήλιο και τον άνεμο και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν και αλλοιώνουν την περιοχή. Εκτός απ’ αυτό, οι ουρανοξύστες καταναλώνουν τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο, σε σχέση με τα συνηθισμένα κτίρια.

7. Οι ουρανοξύστες είναι βλαβεροί για την υγεία.
Οι μελέτες αποδεικνύουν πως η διαμονή σε έναν ουρανοξύστη επηρεάζει πολύ αρνητικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου, ειδικά των παιδιών, που εκτός από την κοινωνική απομόνωση που τους αναγκάζουν να υποστούν, η σωματική τους κίνηση περιορίζεται.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου