Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

«Μικροί αρχιτέκτονες»

«Μικροί αρχιτέκτονες» μέσα από ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Φινλανδία

«Μικροί αρχιτέκτονες» μέσα από ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Φινλανδία


Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου
Μπορεί η αρχιτεκτονική να χρησιμοποιηθεί ως το μέσο που θα δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της διαθέτει αυτή η επιστήμη, ώστε να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους, για να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους; Η απάντηση είναι ναι!
Με ποιο τρόπο; Ακολουθώντας το επιτυχημένο παιδαγωγικό μοντέλο του Arkki (School of Architecture for children and Youth) που είναι το πιο πρωτοποριακό και μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το οποίο, από τον περασμένο Ιούλιο ήρθε στην Ελλάδα.
Με γνώμονα το επιτυχημένο παιδαγωγικό μοντέλο του Arkki που βασίζεται στην πολυετή εμπειρία εφαρμογής στη Φινλανδία, η ελληνική ομάδα του Arkki ξεκίνησε τις δράσεις της σε σχολεία, μουσεία, χώρους πολιτισμού αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ, ο οποίος είναι και ο εκπαιδευτικός οργανισμός που σε συνεργασία με την εταιρία DESIGNEMBASSADOR.COM έφερε στην Ελλάδα το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα. O στόχος όλων των προγραμμάτων του Arkki είναι η καλλιέργεια της τρισδιάστατης αντίληψης, της μαθηματικής σκέψης και των δεξιοτήτων της επικοινωνίας.
«Μικροί αρχιτέκτονες» μέσα από ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Φινλανδία
"Πιστεύω πως η επόμενη μεγάλη επανάσταση θα γίνει στην εκπαίδευση", σχολιάζει ο ιδρυτής της DESIGNEMBASSADOR.COM και αποκλειστικός εκπρόσωπος της Arkki στην Ελλάδα και στη Κύπρο Βασίλης Μπαρτζώκας και συνεχίζει: "το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω με αποτέλεσμα τα παιδιά, παρότι έχουν τόσα ερεθίσματα γύρω τους, να φαίνονται προβληματικά. Δεν μπορείς να τους κινήσεις το ενδιαφέρον για οτιδήποτε μέσα σε ένα παραμελημένο, παρωχημένο και μη δημιουργικό εκπαιδευτικό σύστημα. Με αφορμή αυτό το γεγονός αφενός και αφετέρου με δεδομένο ότι είμαι γονιός, σκέφτηκα ότι το πρόγραμμα για τους μικρούς αρχιτέκτονες θα έπρεπε να έρθει και στην Ελλάδα. Στη Φιλανδία λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια και είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το εφαρμόζει"
Το Arkki απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, τα οποία μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, μπορούν να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο και να τον ξαναδημιουργήσουν με τη φαντασία τους μέσα άλλη μια οπτική, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα. Η παιδαγωγική προσέγγιση που ακολουθείται είναι η “μάθηση μέσα από την πράξη” (learning by doing), όπου το κάθε παιδί πειραματίζεται με διαφορετικές εναλλακτικές και τις δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες.
"Δεν φιλοδοξούμε να κάνουμε τα παιδιά αρχιτέκτονες, ο στόχος μας είναι να αντιληφθούν μέσω μιας δημιουργικής απασχόλησης το χώρο γύρω τους και να γίνουν σωστοί πολίτες, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάσουν και να δουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μέσα από μοντέλα που φτιάχνουν υπό την καθοδήγηση Ελλήνων αρχιτεκτόνων ειδικά εκπαιδευμένων στη Φινλανδία", συμπληρώνει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.
Αυτή τη στιγμή ο εκπαιδευτικός όμιλος ΑΚΤΟ και η ομάδα του Arkki συνομιλούν με δημόσιους φορείς προκειμένου το πρόγραμμα να ενταχθεί στην εκπαίδευση. Ήδη υπάρχει συνεργασία με δύο σχολεία, με το Ίδρυμα Θεοχαράκη και το Μουσείο Ηρακλειδών και αυτή τη στιγμή περίπου εκατό παιδιά παρακολουθούν το πρόγραμμα που είναι οργανωμένο σε δύο τύπους(τακτικά μαθήματα και εργαστήρια).

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.arkki.gr/

Πηγή: http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου