Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτομία»

Τη σημασία της καινοτομίας και δημιουργικής δράσης στην Κύπρο, φιλοδοξεί να προβάλει η έκθεση       υπό τον τίτλο «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτομία» τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε το απόγευμα      στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας  ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω,                  Κωνσταντίνος Πετρίδης , στη παρουσία του Υπουργού  Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.                                                                                                                                                                                    

Τα σχέδια και τα τρισδιάστατα μοντέλα σε μικρογραφία καινοτόμων ανθρωποκεντρικών προϊόντων που παρουσιάζονται στην έκθεση σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν από μαθητές και μαθήτριες των Τεχνικών Σχολών, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και του  Κύπριου Αρχιτέκτονα και Βιομηχανικού Σχεδιαστή Νικόλα Νικολάου, ο οποίος διαμένει στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας για περίοδο δύο μηνών.                                                                   
                                                                               
Σε χαιρετισμό του ο κ. Πετρίδης είπε ότι «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον μας, ως κοινωνία και ως χώρα, το γεγονός ότι υπάρχουν ανάμεσά μας μαθητές που διαθέτουν τέτοιου είδους ξεχωριστές ικανότητες που τους επιτρέπουν να σχεδιάζουν το αύριο και τα προϊόντα του. Τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν τη σημασία του βιομηχανικού σχεδιασμού, που είναι ένας τομέας που ενώ στη χώρα μας παραμένει σχετικά άγνωστος, μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας μας» είπε.                                                                                                                              
                                                                                                                                                                   
Οφείλουμε ως κράτος συνέχισε «να στηρίζουμε και να προβάλλουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της Στρατηγικής μας για την Έρευνα και την Καινοτομία, που δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τη σύνδεσή τους με την παραγωγική βάση της επιχειρηματικότητας».                                                                                       
                                                                                                                                                                   
Στο  δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανέφερε ότι «η έρευνα, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων που έχουν ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του, αλλά και το περιβάλλον, αποτελούν για πολλές χώρες του κόσμου ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημιουργικότητας και καινοτομίας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».                                                                                                                                                                                                                                                  
Πρόσθεσε ότι οι δημιουργίες των μαθητών και μαθητριών που παρουσιάζονται στην έκθεση «αποτελούν μία πρωτοποριακή προσπάθεια που είναι πρωτόγνωρη για την Κύπρο. Εφαρμόζοντας σύγχρονες μαθησιακές προσεγγίσεις, αξιοποιώντας ταλέντα, γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες, οι μαθητές μας, μας έφεραν ενώπιον μίας ευχάριστης έκπληξης, την οποία καλούμαστε να απολαύσουμε» σημείωσε.                                                                                           
                                                                                                                                                                   
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ηλίας Μαρκάτζιης στο χαιρετισμό του είπε πως «η έκθεση προβάλλει τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα, τόσο των μαθητών και μαθητριών των Τεχνικών Σχολών, όσο και των εκπαιδευτικών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» και εξέφρασε τις ευχαριστίες τους για την αγάπη όπως είπε με την οποία αγκάλιασαν το έργο «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτομία».                                                                                                                  
                                                                                                                                                                   
Ο κ. Μαρκάτζης ευχαρίστησε τον κ. Νικολάου «για την καθοδήγηση και τεχνογνωσία που παρείχε στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς των Τεχνικών Σχολών που συμμετείχαν στο έργο», το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού «για την οικονομική στήριξη που προσέφερε για την εκτύπωση των μοντέλων» τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω «για την έμπρακτη στήριξή τους στην όλη προσπάθεια» και τη Hermes Airports για τη φιλοξενία της έκθεσης στο χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας.                                                                                                                         
                                                                                                                                                                   
Στο δικό του χαιρετισμό ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Hermes Airports Wes Porter ανέφερε ότι « η ανάπτυξη της γνώσης, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των νέων ανθρώπων με ταλέντα και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αποτελούν στην ουσία το σημείο-κλειδί στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας εποχής. Εμείς στη Hermes επιθυμούμε να δούμε τη χάραξη νέων οριζόντων, όχι μόνο για το μέλλον των μαθητών,  των εφευρετών και των επιστημόνων μας, αλλά επίσης και για το μέλλον της ίδιας της χώρας» είπε.                                   
                                                                                                                                                                   
Απευθυνόμενος προς τους μαθητές ο κ. Porter είπε πως η Hermes Airports είναι δίπλα τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να ενθαρρύνουν, να εμπνεύσουν και να θεμελιώσουν «ένα επαναστατικό βιομηχανικό σχεδιασμό αλλά και την καινοτομία στην Κύπρο. Μια κοινή προσπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας» σημείωσε.                                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                    Οι μαθητές, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους που οι δημιουργίες τους παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό «καθώς έχουν ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου και αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες και προοπτικές που έχει η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Κύπρο».                                                                                    
                                                                                                                                                                   
Σημειώνεται ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε αρχικά την άνοιξη του 2014, αποτελεί το τελικό στάδιο του έργου «Βιομηχανικός Σχεδιασμός και Καινοτομία», το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στις Τεχνικές Σχολές και συγχρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.                                                             
                                                                                                                                                                   
Στην έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων σχέδια και τρισδιάστατα μοντέλα για στέγαστρο με φωτοβολταϊκά για τροφοδότηση υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων, πολυμορφικό κιόσκι πολλαπλών χρήσεων,  υπερσύγχρονο κλειδί οχήματος για ανίχνευση αλκοόλης στον οδηγό και  τροχήλατος περιπατητής για άτομα τρίτης ηλικίας.                                                                                                                                                                                                                                                    
Πηγή:Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου