Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Εργαλεία για τον οικολογικό σχεδιασμό στον κατασκευαστικό κλάδο (1ο μέρος- BREEAM )

Η σημαντικότερη πτυχή του οικολογικού σχεδιασμού στην οικοδομική δραστηριότητα είναι η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη διάρκεια του κύκλου ζωής κάθε κατασκευής. Τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν αναπτυχθεί δύο κατηγορίες εργαλείων για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Πρώτη κατηγορία εργαλείων

Η πρώτη κατηγορία βασίζεται στην εφαρμογή κριτηρίων, βάσει των οποίων ορίζονται τιμές σε επιλεγμένες παραμέτρους για να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις (από μικρής έως μεγάλης κλίμακας) (Assefa et al, in press). Τα βασικότερα εργαλεία της πρώτης κατηγορίας παρουσιάζονται παρακάτω:

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)

Το εργαλείο BREEAM χρησιμοποιείται πάνω από μία δεκαετία για την εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδοσης τόσο των καινούριων όσο και των υφιστάμενων κτηρίων και εξετάζει τα σχεδιαστικά ζητήματα τα οποία έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την καθημερινότητα των ενοίκων.

Θεωρείται από τον κατασκευαστικό κλάδο της Μεγάλης Βρετανίας ως το μέτρο της βέλτιστης πρακτικής στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη διαχείριση. Η επιτυχία που έχει σημειώσει το συγκεκριμένο εργαλείο έγκειται στη δυνατότητα που έχει να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων μέσα από μία και μόνο εκτίμηση και να παρουσιάζει τα αποτελέσματα με τρόπο κατανοητό από όλους τους ενδιαφερόμενους. (Building Research Establishment Limited, BREEAM).

Το σύστημα BREEAM αναπτύχθηκε από το ECD (τώρα μέρος της ομάδας βιώσιμης ανάπτυξης Faber Maunsell) και το ίδρυμα κτιριακών ερευνών (BRE), με την πρώτη έκδοση που αφορούσε γραφεία να εκδίδεται το 1990. Από τότε, πάνω από 500 κτίρια έχουν αξιολογηθεί και οι εκδόσεις BRΕEAM που έχουν ακολουθήσει αφορούν:

- Νέα γραφεία (που ενημερώνονται σε ετήσια βάση)
- Νέα πολυκαταστήματα
- Νέα σπίτια
- Νέες βιομηχανικές μονάδες
- Υπάρχοντα γραφεία

Στόχοι του BREEAM είναι :

- Ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κατασκευών.
- Αναγνώριση της βέλτιστης πρακτικής.
- Έμφαση στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τους κατασκευαστές
και τους πελάτες.
- Έλεγχος όλων των εξωγενών παραγόντων (οικονομικών, περιβαλλοντικών
και κοινωνικών).

Στον υπεύθυνο για την κατασκευή του κτιρίου απονέμεται ένα επίσημο πιστοποιητικό, η ύπαρξη του οποίου προσφέρει σημαντικά οφέλη, δεδομένου ότι τα κτίρια τους ασκούν ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον, που μεγιστοποιεί τη θετική δημοσιότητα και που αυξάνει την απόδοση της επένδυσης.

Το πρόγραμμα BREEAΜ απευθύνεται κυρίως σε αρχιτέκτονες – μηχανικούς, σε ερευνητικά ιδρύματα, σε εκτιμητές ακινήτων και σε κατασκευαστές.

Το εργαλείο BREEAM λειτουργεί αξιολογώντας την επίδοση των κτηρίων στις ακόλουθες περιοχές:

- Διαχείριση: Γενική πολιτική διαχείρισης που περιλαμβάνει τη χωροθέτηση
και άλλα διαδικαστικά ζητήματα
- Κατανάλωση ενέργειας και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
- Ζητήματα εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου που αφορούν την υγιεινή
και ασφάλεια
- Ρύπανση αέρα και υδάτων
- Μεταφορές: το παραγόμενο CO2 που σχετίζεται με τις μετακινήσεις –
μεταφορές από και προς το κτήριο
- Χρήση εδάφους: κατανομή – αξιοποίηση χώρων, πρασίνου και μη
- Διατήρηση της οικολογικής ταυτότητας της περιοχής
- Υλικά: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών
υλικών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους
- Κατανάλωση νερού

Αφού βαθμολογηθεί η επίδοση της κατασκευής σε κάθε μία από τις παραμέτρους που ορίζονται, ακολουθεί άθροιση των επιμέρους βαθμών, βάσει συγκεκριμένων συντελεστών βαρύτητας, προκειμένου να προκύψει μία συνολική βαθμολογία που καθορίζει τελικά την περιβαλλοντική επίδοση της κατασκευής. Το κτήριο αξιολογείται τελικά σε μια κλίμακα με 4 διαβαθμίσεις (αποδεκτό, καλό, πολύ καλό& άριστο).

Το BREEAM προσφέρει μια σειρά οφελών (περιβαλλοντικών & οικονομικών). Με τη χρήση λογισμικών, όπως το BREEAM, δημιουργούνται κτήρια που παρέχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε όσους τα χρησιμοποιούν. Επιπλέον το πιστοποιητικό που παρέχει είναι δυνατό να λειτουργήσει ως συγκριτικό πλεονέκτημα για τη μεταπώληση – ενοικίαση, εξασφαλίζοντας συγχρόνως υψηλότερο αντίτιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου