Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πόσο ασφαλή είναι τα κτίρια στην Ελλάδα από σεισμούς;

Πόσο ασφαλή είναι τα κτίρια στην Ελλάδα από σεισμούς;Σφοδρή επίθεση κατά συγκεκριμένων σεισμολόγων που βγαίνουν στα κανάλια τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον σεισμό στο Νεπάλ, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης.

Όπως ανέφερε: «Στις κατασκευές εφαρμόζονται από δεκαετίες διαρκώς εξελισσόμενοι αντισεισμικοί κανονισμοί, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε η χώρα να έχει ικανοποιητική αντισεισμική θωράκιση. Τα αποτελέσματα συμπεριφοράς των κατασκευών, σε περιπτώσεις σεισμών μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικά, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση της Κεφαλονιάς. Ασφαλώς υπάρχουν κατασκευές, που χρειάζονται παρακολούθηση και ενίσχυση της αντισεισμικής συμπεριφοράς τους και αυτό αποτελεί πρώτο μέλημα της Πολιτείας και της νέας Κυβέρνησης.
Ας καταλάβουν επιτέλους ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι, από τους δημοσιολογούντες περί τους σεισμούς, ότι η τρομοκρατία της κοινής γνώμης, δεν προσφέρει αντισεισμική θωράκιση ούτε γλιτώνει τη χώρα από τις πιθανές συνέπειες εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων.
Οι μεθοδεύσεις πίεσης και τρομοκράτησης των πολιτών για την απόσπαση κονδυλίων,  ώστε να συνεχίζεται αενάως ο κύκλος της άντλησης πόρων στο όνομα της αόριστης εκτίμησης της σεισμικότητας δεν γίνονται πλέον αποδεκτές. Όλα έχουν όρια. Ο σεισμός προφανώς δεν είναι ταξικός. Οι κατασκευές όμως είναι. Και οι, ευτυχώς ελάχιστοι, σεισμολόγοι που υπερβαίνουν τα όρια, ας ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά και υπεύθυνα με το αντικείμενο τους και μόνο».
Είναι φανερό ότι ο υπουργός υπονοεί πως κάποιοι τρομοκρατούν τον κόσμο για να παίρνουν κονδύλια. Λίγες ώρες πριν ο Ακ. Τσελέντης είχε πει ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων θα σταματήσει η 24ωρη βάρδια σεισμολόγων ενώ ο Ευθ. Λέκκας είπε ότι ο σεισμός στο Νεπάλ ήταν όσο 900 σεισμοί της Κεφαλονιάς.
Αν και ο αντισεισμικός κανονισμός που εφαρμόζεται στην κατασκευή των νέων κτιρίων, κυρίως των μετά το 1985 οικοδομών, θεωρείται ικανοποιητικός και παράγονται ασφαλή κτίρια, εντούτοις προβληματισμός υπάρχει για τα παλαιότερα κτίρια, όσα είναι 30 ετών και πάνω.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, τρία στα τέσσερα κτίρια της χώρας, δηλαδή 3.000.000 κτίρια από τα περίπου 4.000.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, είναι παλαιά και χρειάζονται προσεισμική ενίσχυση. Πρόκειται για κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985, με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς ή και χωρίς αντισεισμικό κανονισμό. Ιδιαίτερα ευάλωτα θεωρούνται τα κτίρια με πιλοτή. 
Εκτιμάται ότι τα προ του 1985 κτίρια πρέπει να ενισχυθούν ώστε να είναι εφάμιλλα των καινούργιων κτιρίων, προκειμένου να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων στη χώρα, δηλαδή αυτοί που κατοικούν σε ασφαλή κτίρια και εκείνοι που κατοικούν σε λιγότερο ασφαλή. 
Βασικό εμπόδιο αποτελεί το υψηλό κόστος που απαιτείται για την αντισεισμική ενίσχυση των υφισταμένων κτιρίων, το οποίο, κατά τους ειδικούς, πλησιάζει το 10% της αξίας του κτιρίου. Πάντως ένα στα τέσσερα κτίρια είναι καινούργιο και σχετικώς πιο ασφαλές σε πιθανό χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κτιρίων (ΕΠΑΝΤΥΚ), το οποίο υλοποιείται από το ΤΕΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ. 
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ασφάλεια των κτιρίων αποτελεί συνάρτηση της ποιότητας κατασκευής τους, του εδάφους στο οποίο θεμελιώθηκαν και του είδους του πιθανού σεισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον σεισμό της Πάρνηθας του 1999 είχαμε 143 θανάτους, 400 τραυματισμούς και 31 κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε περίπου 200.000 κτίρια, παρά το γεγονός ότι ο κύριος σεισμός ήταν 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είχε όμως πολύ μεγάλη επιτάχυνση, η οποία και θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις καταρρεύσεις κτιρίων. 
Ειδικότερα, περίπου 5.000 κτίρια της Αττικής επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 και κρίθηκαν κατεδαφιστέα από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο των συνεργείων του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Αλλα περίπου 60.000 κτίρια χρειάζονταν σοβαρές επισκευές, ενώ ελαφρότερες επισκευές χρειάζονταν περίπου 140.000 κατοικίες στο Λεκανοπέδιο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ζημιές των κτιρίων ξεπέρασαν κάθε αρχικό υπολογισμό, αφού υπήρξαν σοβαρές ζημιές και στο κέντρο της Αθήνας.
Πηγή: ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου