Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μια ιδέα για το σχεδιασμό της κατοικίας του μέλλοντος

Συμμετέχοντας σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της d3, ο αρχιτέκτονας Konrad Wójcik παρουσίασε τις ιδέες του για το πώς θα μοιάζει η κατοικία του μέλλοντος, δίνοντας στο έργο του την ονομασία Primeval Symbiosis.


Η βασική ιδέα του έργου του είναι ο σχεδιασμός κατοικίας μέσα στις οποίες ο άνθρωπος θα μπορεί να ζει σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και να εκμεταλλεύεται όλους τους γύρω του φυσικούς του πόρους.


Χρόνο με το χρόνο ο πληθυσμός στις πόλεις αυξάνεται ραγδαία, οι μεγαλουπόλεις αρχίζουν να χάνουν την ελκυστικότητά τους, ενώ οι κάτοικοι θέλουν να μετακινηθούν στα προάστια. Και εδώ είναι το παράδοξο- ο άνθρωπος θέλοντας να έρθει πιο κοντά στη φύση, την καταστρέφει προκειμένου να κτίσει την κατοικία του. Ο Konrad Wójcik σκέφτηκε αυτόν τον τύπο κατοικίας, ο οποίος για να κατασκευαστεί δεν χρειάζεται να καταστρέφονται δέντρα και άγρια βλάστηση.



Σε αυτόν τον τύπο κατοικίας με εμβαδόν 61μ2  μπορούν να ζήσουν 2 άτομα, ενώ στο σύνολό της μια τέτοια κατασκευή μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 4.


Η κατασκευή χωρίζεται σε 4 επίπεδα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερικές σκάλες. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η είσοδος, στο δεύτερο το σαλόνι, η κουζίνα και το μπάνιο, στο τρίτο ο χώρος εργασίας, ενώ στο τέταρτο το υπνοδωμάτιο.




Στο σχεδιασμό της κατοικίας αυτής λήφθηκε υπόψη η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία της. Ο αρχιτέκτονας δίνει λύσεις για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και τεχνολογίες: εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων, χρήση γεωθερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας, δεξαμενές με σύστημα επεξεργασίας του νερού της βροχής κ.α. Το βασικό δομικό υλικό που χρησιμοποιείται είναι το ξύλο.




    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου