Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Και οι μηχανικοί θα διώκονται για τους τίτλους ιδιοκτησίας

Και οι μηχανικοί θα διώκονται για τους τίτλους ιδιοκτησίαςΌχι μόνο οι ιδιοκτήτες οικιστικών μονάδων αλλά και οι επιβλέποντες μηχανικοί θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε περίπτωση που δεν προωθούν τη διαδικασία που οδηγεί στην έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Οι επιβλέποντες μηχανικοί έχουν υποχρέωση μέσα σε 30 ημέρες (από την ολοκλήρωση της οικοδομής) να υποβάλουν στην αρμόδια οικοδομική Αρχή Πιστοποιητικό Συμπλήρωσης Εργασιών. 



Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα αποτείνονται στις αρμόδιες οικοδομικές Αρχές (δήμους/επάρχους) για έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης 21 μέρες μετά τη συμπλήρωση των οικοδομών. Η υποχρέωση των ιδιοκτητών και των επιβλεπόντων μηχανικών περιλαμβάνεται και στις υφιστάμενες διατάξεις του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, αλλά προωθείται τροποποίησή του για να υπάρχει ποινική ευθύνη σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

 Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο παρόν στάδιο για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Όπως είναι γνωστό, για να αποταθούν οι αιτητές στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για εξασφάλιση τίτλου ιδιοκτησίας πρέπει να προηγηθεί η εξασφάλιση πιστοποιητικού έγκρισης της μονάδας. Στην υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που η αρμόδια Αρχή διαπιστώσει ότι ο κάτοχος άδειας δεν μεριμνά για την υποβολή της αίτησης κατά παράβαση του εδαφίου (2) του άρθρου 10, η αρμόδια Αρχή μπορεί να επιβάλλει σε τέτοιο πρόσωπο διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για κάθε μήνα της καθυστέρησης, ανεξάρτητα από το αν συντρέχει περίπτωση ποινικής ευθύνης δυνάμει του παρόντος νόμου ή άλλου νόμου ή κανονισμών». Νοείται ότι για υφιστάμενη οικοδομή, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 10Δ του παρόντος νόμου, η αρμόδια Αρχή μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με το παρόν άρθρο, εφόσον δεν υποβληθεί η δήλωση πρόθεσης μέσα στις καθοριζόμενες προθεσμίες. 

Εξάλλου, για τους επιβλέποντες αναφέρεται ότι «ο επιβλέπων μηχανικός μέσα σε περίοδο τριάντα (30) ημερών από τη συμπλήρωση της εργασίας σε σχέση με την οποία εκδόθηκε η άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3, οφείλει να υποβάλει στην αρμόδια Αρχή πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται η συμπλήρωση της εργασίας, σύμφωνα με την άδεια που εκδόθηκε ως ανωτέρω και τα θέματα στα οποία η εργασία δεν είναι σύμφωνη με την άδεια, αντίστοιχα».

Πηγή: www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου