Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Λίφτινγκ στη βόρεια πλευρά του παραλιακού της Λεμεσού (3D εικόνες)

Λίφτινγκ στη βόρεια πλευρά του παραλιακού της Λεμεσού (3D εικόνες)Αν επιχειρήσει κάποιος να περιδιαβεί την ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού και κυρίως το παραλιακό μέτωπο, θα διαπιστώσει μια θεαματική αλλαγή με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης τα οποία έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη. 


  Έργα όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, η αναμόρφωση του παραλιακού δρόμου με τον πεζόδρομο και το ποδηλατοδρόμο κατά μήκος της θάλασσας, η διαμόρφωση της Ακτής Ολυμπίων και του ΓΣΟ, η ανάπλαση της παραλιακής επίχωσης και του παλιού λιμανιού, και βέβαια η κορωνίδα της ανάπτυξης, η μαρίνα, προσδίδουν στην πόλη ένα μοναδικό χαρακτήρα που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.   Δικαιολογημένα η οικεία τοπική Αρχή αλλά και οι πολίτες αισθάνονται περηφάνια ιδιαίτερα για το αρκετών χιλιομέτρων παραλιακό μέτωπο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα αλλεπάλληλα έργα που έχουν γίνει. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επισκέπτες της Λεμεσού, προερχόμενοι από άλλες πόλεις της Κύπρου, όταν ρωτηθούν σχετικά προτάσσουν σ’ αυτά που τους ελκύουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης.   Ενώ όμως το παραλιακό μέτωπο στη νότια πλευρά του παρουσιάζει αυτή την υπέροχη εικόνα, στην άλλη πλευρά, τη βόρεια, κάνουν «χαλάστρα» τα παλιά και ιδιαίτερα τα ασυντήρητα για πολλά χρόνια κτήρια, σε συνδυασμό με αρκετές παρεμβάσεις που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, είτε λόγω συνειδητής παρανομίας είτε λόγω έλλειψης καλαισθησίας και αισθητικής. Αυτή η εικόνα δεν αρέσει στον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος μέσα από ένα μακρόπνοο σχέδιο που προωθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και την εξασφάλιση οικονομικών πόρων, προωθεί μια σειρά έργων και επιδιώκει την ουσιαστική αναζωογόνηση, βελτίωση και εξωραϊσμό των κτηρίων του παραλιακού μετώπου της πόλης. 
  Επίκεντρο της προσπάθειας είναι η βελτίωση και ο εξωραϊσμός των προσόψεων των κτηρίων (πολυκατοικιών, καταστημάτων, εστιατορίων και άλλων εμπορικών υποστατικών) που καλύπτουν μια έκταση 3,5 χιλιομέτρων από την περιοχή από το παλιό λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο «Crowne Plaza», που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λεμεσού.   Με την υλοποίηση αυτού του πρωτοτύπου έργου, όπως εκτιμάται από την τοπική Αρχή, θα αξιοποιηθεί κι αυτό το μεγάλο κομμάτι της Λεμεσού, θα υπάρξει μια εξισορροπημένη ανάπτυξη και θα εκλείψει επιτέλους αυτός ο διαχωρισμός που χαρακτηρίζει σήμερα το παραλιακό μέτωπο της πόλης, διαιρώντας το σε ανεπτυγμένο από τη μια πλευρά και υποβαθμισμένο από την άλλη. Επιδίωξη του δήμου είναι «οι δύο όψεις που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο της πόλης να ταιριάξουν στο ίδιο νόμισμα».   Προς τούτου ετοιμάστηκε Ολοκληρωμένο Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Βάκη Ιωακείμ και το σχεδιαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε είναι πραγματικά εντυπωσιακό και θεωρείται βέβαιο ότι με την εφαρμογή των σχεδίων θα υπάρξει μια πέραν του προσδοκώμενου, μεταμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης στο σύνολό του. 
  Στη μελέτη καθορίζονται με σαφήνεια μια σειρά από διορθωτικά μέτρα και έργα βελτίωσης και εξωραϊσμού των όψεων των κτηρίων, τα οποία θα αλλάξουν ουσιαστικά την όψη του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού, θα βελτιώσουν αισθητικά την εικόνα των προσόψεων των κτηρίων, αλλά θα συντελέσουν καθοριστικά και στην εξάλειψη των παρανόμων επεμβάσεων ή επεκτάσεων που έγιναν από ιδιοκτήτες σχετικά με τις επιχειρήσεις ή τα υποστατικά τους.   Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα απαιτηθεί μια δαπάνη που θα ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλισθούν τα ανάλογα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Επιδιώκουμε τα έργα να περιληφθούν στα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, δήλωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «επιτέλους ήρθε ο καιρός να μπει μια τάξη στην υφιστάμενη εικόνα της περιοχής βόρεια του παραλιακού μετώπου».

   Ανδρέας Χρίστου: Πρωτότυπο έργο που θα αλλάξει την όλη εικόνα   Όπως δήλωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, πρόκειται για ένα έργο που θα προσδώσει μια ριζική αλλαγή στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Αυτός ο πρωτότυπος χαρακτήρας που επιδιώκεται να δοθεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Χρίστου, όχι μόνο θα βελτιώσει αισθητικά την εικόνα των προσόψεων των κτηρίων, αλλά θα συντελέσει καθοριστικά και στην εξάλειψη της ασχήμιας και των παρανόμων επεμβάσεων ή επεκτάσεων που έγιναν από ιδιοκτήτες σχετικά με τις επιχειρήσεις ή τα υποστατικά τους ή στον παραλιακό πεζοδρόμιο.
   
Γράφει: Ιάσονας Ιάσονος  
Πηγή: http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου