Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΕ: αναδρομικά μέτρα και πρόστιμα στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά βυθίζουν τις κλιματικές επιδόσεις της Ισπανίας

Τα αναδρομικά μέτρα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση συνέβαλαν στην καταβαράθρωση της χώρας στην κατάταξη του δείκτη Climate Change Performance Index (CCPI) που μετρά τις επιδόσεις των πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Ισπανία βρίσκεται στην 28η θέση του δείκτη CCPI, ο οποίος περιλαμβάνει τις 61 χώρες που ευθύνονται για το 90% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί την Ισπανία στην ομάδα των χωρών με “μέτριες” επιδόσεις στις πολιτικές καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών μαζί με την Ιταλία, την Ινδία, την Ινδονησία και την Αίγυπτο.
Η χώρα της Ιβηρικής υποχώρησε οκτώ θέσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες στο δείκτη που συντάσσουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Climate Action Network Europe και Germanwatch.
—Καταστροφή στις ΑΠΕ
Το μεγαλύτερο ποσοστό της πτώσης οφείλεται σύμφωνα με την έκθεση στις απογοητευτικές επιδόσεις της -πάλαι ποτέ πρωταγωνίστριας- Ισπανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
“Τα αναδρομικά μέτρα έβλαψαν τη δυναμική του κλάδου της ανανεώσιμης ενέργειας με συνέπεια η Ισπανία να υποχωρήσει 37 ολόκληρες θέσεις σε αυτή την κατηγορία. Επιπροσθέτως, η χώρα αντιτίθεται στη λήψη προοδευτικών μέτρων σε διεθνή κλίμακα” προσθέτει η έκθεση.
Έτσι, η Ισπανία, η οποία ευθύνεται για το 0,81% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιτυγχάνει μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην κατηγορία των ΑΠΕ.
—Τιμωρούν την αυτοπαραγωγή εκτός δικτύου
Με ένα μέτρο που θυμίζει μνημονιακή Ελλάδα, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει ακόμα και τους αυτοπαραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά που δεν είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο.
Όπως και στη χώρα μας, η κυβέρνηση της Ισπανίας θέσπισε τα μέτρα υπό το βάρος δυσβάσταχτων δημοσιονομικών προβλημάτων και με στόχο να μειώσει τα τεράστια σωρευμένα ελλείμματα που δημιούργησαν οι παχυλές αποζημιώσεις που καταβάλλονταν προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Οι ιδιώτες που δεν συνδέουν τα φωτοβολταϊκά τους πάνελ με το εθνικό δίκτυο για να υποβληθούν σε μετρήσεις και να φορολογηθούν αντιμετωπίζουν πρόστιμα που συνολικά φτάνουν τα 30 εκατ. Ευρώ.
Συνέπεια των παραπάνω είναι να έχει παγώσει η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και πολλοί παραγωγοί να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες.
—Οι επιδόσεις της Ελλάδας
Η Ελλάδα κατέχει την 35η θέση στον δείκτη CCPI βελτιώνοντας την επίδοσή της σε σύγκριση με πέρυσι όταν και καταλάμβανε την 48η.
Η χώρα μας αντιστοιχεί στο 0,28% του παγκόσμιου ΑΕΠ, στο 0,22% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και στο 0,20% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.
Μάλιστα, έχει βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη των ΑΠΕ. Μια εξήγηση είναι ότι το σχετικά ασήμαντο μέγεθος της χώρας συνέβαλε στο να παραγνωρίσουν οι συντάκτες της έκθεσης την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας με τις υπερημερίες, τα ελλείμματα, τις στρεβλώσεις και τις δικαστικές κινήσεις των παραγωγών κατά της κυβέρνησης εξαιτίας της λήψης αναδρομικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου