Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Πανέλα-σάντουιτς

Η επιλογή τεχνολογίας ανέγερσης ενός κτηρίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η δυναμικότητα και ο χαρακτήρας της οικοδομικής βιομηχανίας κάθε τόπου, ο προορισμός του κτηρίου κ.α. Η χρήση των δομικών πανέλων σε όλες τις οικοδομικές κατασκευές που αποτελούν ένα κτήριο τόσο ως στοιχεία στατικής φόρτισης όσο και ως διαχωριστικά και προστατευτικά  ( θεμέλια, στοιχεία στατικής φόρτωσης, εσωτερική-εξωτερική τοιχοποιία κ.α.)  είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες και παράλληλα γίνεται μια συνεχής αναβάθμιση τους με τη χρήση νέων υλικών και τεχνολογιών παραγωγής τους.


Ένα είδος ελαφριού πανέλου είναι το πανέλο-σάντουιτς και έχει πάρει την ονομασία μου από την δομή της κατασκευής του, αφού αποτελείται από στρώσεις υλικών- εξωτερικά οι δύο πλευρές-φύλλα από υλικά με μηχανική αντοχή όπως ξύλο και μέταλλο, ενώ ενδιάμεσα αυτών των δύο στρώσεων-πλευρών τοποθετείται στρώση θερμομονωτικού υλικού. Για να διασφαλιστεί η καλύτερη συγκόλληση των στοιχείων αυτών χρησιμοποιούν συνήθως κόλλες με βάση την πολυουρεθάνη.

Λειτουργικά τα πανέλα-σάντουιτς χωρίζονται σε 3 τύπους- τοιχοποιίας, οροφής και επένδυσης. Για τον κάθε τύπο οι απαιτήσεις στην κατασκευή τους είναι διαφορετικές και έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, ενώ η παραγωγή τους μπορεί να γίνει βιομηχανικά ή και στο εργοτάξιο ( επί τόπου συναρμολόγηση στοιχείων).

Πανέλα-σάντουιτς τοιχοποιίας

Τα πανέλα-σάντουιτς εργοστασιακής κατασκευής παράγονται με εξωτερικό φινίρισμα αντιδιαβρωτικής επίστρωσης, έχουν μικρό βάρος, μεγάλη στατική αντοχή, αντοχή στην υγρασία, είναι πυρίμαχα και έχουν ψηλούς δείκτες ηχομόνωσης.  

 Οι διαστάσεις των πανέλων-σάντουιτς διάφορων κατασκευαστών εξαρτώνται από τις δυνατότητες παραγωγής. Οι μέγιστες διαστάσεις είναι περίπου οι εξής: μήκος μέχρι 12000 mm, ύψος μέχρι 1200mm, πλάτος από 50 μέχρι 300mm.

Ανάλογα με τον τύπο των πανέλων-σάντουιτς χρησιμοποιείται και το κατάλληλο υλικό για την κατασκευή των πλευρών-φύλλων όπως αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας, γαλβανιζέ, κοντραπλακέ, γυψοσανίδα, μοριοσανίδα, ινοσανίδα κ.α ενώ η επιλογή του υλικού και για τις δύο πλευρές-φύλλα δεν πρέπει να είναι απαραίτητα η ιδία. 


Σε χώρους όπου απαιτείται ψηλός υγειονομικός δείκτης οι επιφάνειες των πλευρών-φύλλων μπορούν να επεξεργαστούν με κατάλληλα υλικά τα οποία μπορούν να έρθουν άφοβα σε επαφή με τρόφιμα.


Παράγονται πανέλα-σάντουιτς με αυξημένη πυροπροστασία, στα οποία μεταξύ της μεταλλικής πλευράς-φύλλου και του θερμομονωτικού υλικού τοποθετείται λεπτό φύλλο πυρίμαχης γυψοσανίδας, ως επίσης και πυρίμαχα πανέλα στα οποία σαν θερμομονωτικό υλικό χρησιμοποιείται πυρίμαχος πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, ενώ οι πλευρές-φύλλα κατασκευάζονται από χάλυβα γαλβανιζέ και ελασματοποιημένο, με θερμική μέθοδο, επικαλυμμένα με στρώση πλαστικού υλικού (για τα πλαστικά υλικά επικάλυψης θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο).

Σαν θερμομονωτικό υλικό τοποθετείται υαλοβάμβακας (100-115 kg/m3) , διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ 14-25kg/m3), αφρός πολυουρεθάνης (40-45 kg/m3). Αν και τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά της πολυστερίνης και της πολυουρεθάνης υπερβαίνουν τα χαρακτηριστικά του υαλοβάμβακα και του πετροβάμβακα, εντούτοις η χρήση τους δικαιολογείται λόγω της αυξημένης πυρασφάλειας που δίνουν στα πανέλα όπως αναφέραμε πιο πάνω.   

Η χρήση των πανέλων-σάντουιτς με αποτελεσματική θερμομόνωση στην οικοδόμηση εξασφαλίζει:
- ελαχιστοποίηση του χρόνου κατασκευής της τοιχοποιίας.
- χαμηλότερο κόστος στο σύνολο της κατασκευής- λόγω του μικρού βάρους τους δεν γίνεται χρήση βαρεών μηχανημάτων για την τοποθέτηση τους και παράλληλα μπορούν να κατασκευαστούν πιο ελαφριού τύπου θεμέλια. Για την τοποθέτηση τους χρειάζονται 1 με 2 εργάτες με μεγάλη απόδοση σε λίγο χρόνο.
- δυνατότητα αποσυναρμολόγησης τους και χρησιμοποίησης τους ξανά χωρίς να αλλοιωθούν οι κατασκευαστικές τους ιδιότητες.
- μεγάλη επιλογή χρωμάτων και υλικών φινιρίσματος.
- μεγάλη αντισεισμική ικανότητα.
-αυξημένες θερμομονωτικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου