Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οικολογικά οικοδομικά υλικά

Строительные материалы из углекислого газаΟι Αυστραλοί έχουν αναπτύξει έναν νέο τρόπο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη: την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε τούβλα και άλλα οικοδομικά υλικά.

Με την τεχνική αυτή, πετυχαίνεται η μόνιμη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε στερεά υλικά και λειτουργεί ως εξής: το διοξείδιο του άνθρακα "αλιεύεται'' από τα καυσαέρια, και στη συνέχεια το ενώνουν με πέτρωμα σερπεντίτη. Με αυτόν τον τρόπο το CO2 μετατρέπεται σε στερεά ουσία ( μίγμα ανθρακικού μαγνησίου και οξειδίου του πυριτίου) η οποία γίνεται η βάση για τα νέα οικοδομικά υλικά, όπως τούβλα και τσιμεντόλιθους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ενανθράκωση (εμπλουτισμός με άνθρακα κάποιου υλικού) και στη φύση η διεργασία αυτή κρατά εκατομμύρια χρόνια.

Τα νέα τούβλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στα πιο δύσκολα έργα όπου απαιτείται χρήση υψηλής ποιότητας οικοδομικών υλικών. Η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αυτή έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές.

Οι Αυστραλοί πολέμησαν για αυτό το έργο έξι χρόνια, με αποτέλεσμα να πετύχουν την έναρξη κατασκευής εργοστασίου για την παραγωγή τέτοιων οικοδομικών υλικών,  με την υποστήριξη της ομάδας GreenMag, Mineral Carbonation International και Orica. Η εργοστασιακή αυτή μονάδα θα αποδεικνύει την ικανότητα και αποτελεσματικότητα της νέας τεχνολογίας στη μείωση της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στη περιοχή του Πανεπιστημίου του Newcastle στη πόλη Newcastle-upon-Tyne. Η εταιρία Mineral Carbonation International θα επενδύσει 9 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του καινοτόμου αυτού εργοστασίου παραγωγής οικοδομικών υλικών, το οποίο υπολογίζουν πως θα αρχίσει τη λειτουργία του μέχρι το 2017.

Δείτε το παρακάτω βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου