Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ο «θάνατος» των μηχανικών και η ευκαιρία για «ανάσταση»

Σύμφωνα με τους κυρίους Ζαχαρή και Τσιτσόπουλο, που παρουσίασαν το πόνημα της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση μηχανικών αυξάνονται λόγω της κρίση, όπως κι εκείνες που αφορούν σε διακοπή δραστηριότητας λόγω μετάβασης στο εξωτερικό ή παύσης των εργασιών, η επιχειρηματικότητα και η στροφή σε νέους κλάδους είναι βασικό ζητούμενο.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν ακόμη η συνεχής πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2010 μέχρι σήμερα (που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει ευτυχώς περιοριστεί στο 10% από 15-20%), η βαθειά κρίση στην αγορά ακινήτων αλλά και η καθυστέρηση στην έναρξη των μεγάλων οδικών έργων λόγω προβλημάτων με την ΕΕ αλλά και τη χρηματοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα.

«Αγκάθι» για τον κλάδο αποτελεί ακόμη η αδυναμία χρηματοδότησης των μηχανικών τόσο από το τραπεζικό σύστημα (ακόμη και από την ‘τράπεζα των μηχανικών’, την Τράπεζα Αττικής) με ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και από προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ. Εξωστρέφεια, Ενίσχυση μέσω ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2007-2013).

Τομείς με προοπτική

Σύμφωνα με τους δύο ομιλητές, τα νέα επαγγέλματα αλλά και νέοι τομείς παραγωγικής δραστηριότητας στις οποίες ήδη αναπτύσσουν και μπορούν να αναπτύξουν  καινοτομική δραστηριότητα οι μηχανικοί όπως είναι μεταξύ άλλων: η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, η σύγχρονη αγροτική παραγωγή, η πράσινη επιχειρηματική βιομηχανική παραγωγή, η περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων, η πράσινη τουριστική δραστηριότητα και οι νέες μέθοδοι παραγωγής και κατασκευής κτηρίων προσαρμοσμένων στην επίτευξη υψηλού ενεργειακού αποθέματος και περιβαλλοντικού αποτυπώματος (π.χ. βιοκλιματικά κτήρια, κατασκευή έξυπνων ενεργειακών σπιτιών).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι το πρόγραμμα της Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας όπου ποσοστό 20% των επιχειρήσεων είναι ιδιοκτησίας μηχανικών που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα τεχνολογίας/πληροφορικής, έρευνας ανάπτυξης και εφαρμογών στους τομείς υγείας, μεταφορών και υλικών (ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, επεξεργασμένα στατιστικά στοιχεία).

Η ομάδα προτείνει δε, συγκεκριμένα έργα και δράσεις, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να δώσουν «σάρκα και οστά» στην επωφελή τόσο για τον κλάδο, όσο και για την περιφερειακή και εθνική οικονομία ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας των μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου