Αρχιτεκτονικό σχέδιο

Αρχιτεκτονικό σχέδιο
''Η μορφή είναι η δημιουργική μας γλώσσα, με την οποία εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τις ιδέες μας, μέσα στις οποίες ενσαρκώνουμε το χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας, τον τρόπο ζωής μας. Η αρχιτεκτονική μορφή είναι εκείνο το μέσο, με το οποίο διαμορφώνουμε τη συνείδηση, τη διάθεση του ανθρώπου...''

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η αρχιτεκτονική που έμεινε στο χαρτί

Η ''χάρτινη αρχιτεκτονική'' ή ''αρχιτεκτονική στο χαρτί'' ή ''άυλη αρχιτεκτονική'' ή ''ουτοπική αρχιτεκτονική''  είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν (με τόνο ειρωνείας κατά εμένα) εκείνες τις αρχιτεκτονικές ιδέες που έμειναν στο χαρτί σαν δείγματα αρχιτεκτονικής σκέψης και γραφικής,  και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.



Οι λόγοι που δεν υλοποιήθηκαν αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδέες είναι διάφοροι και ανάλογοι με την εποχή- τεχνικές δυσκολίες στην κατασκευή, ασυμβατότητα με την εποχή, κόστος, κλίμακα, λογοκρισία, ανυπόστατες φαντασιώσεις του δημιουργού. Οι αξία τους όμως είναι μεγάλη, αφού βάζουν τα θεμέλια για τη μεταγενέστερη εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και γι΄αυτό τέτοια έργα μελετούνται στις σχολές αρχιτεκτονικής και όχι μόνο, ενώ διοργανώνονται εκθέσεις με τα έργα αυτά.



Cenotaph To Newton

бродут15


 бродут17

Ledoux--Ledoux 21


бродут18


бродут19





бродут25


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου